Американският президент Барак Обама осъди африканските лидери, които отказват да предадат властта, съобщава „Франс прес".

„Демократичният процес в Африка също е под заплаха, когато лидерите откажат да напуснат властта след изтичането на мандата им", каза той в обръщение към Африканския съюз в централата в столицата на Етиопия Адис Абеба.

За първи път американски лидер се обръща към Африканския съюз.

„Никой не трябва да бъде президент до края на живота си", предупреди той и добави, че очаква да предаде поста на своя бъдещ наследник.

Трябва да бъда честен с вас: Не разбирам това. Обичам работата си. Но според нашата конституция аз не мога да се кандидатирам. Не мога да се кандидатирам отново. Всъщност мисля, че съм доста добър президент. Смятам, че ако можех да се кандидатирам за президент, щях да спечеля. Но аз не мога. Толкова много неща искам да свърша, за да може Америка да продължи напред. Но законът си е закон и никой не е над него, дори президентите", продължи Обама.

И да съм честен, очаквам живота след президентството. Означава, че ще имам повече време с моето семейство, нови начини да служа и повече посещения в Африка, добави той.

Обама каза, че президентът на Бурунди Пиер Нкурунзиза, който беше преизбран за трети мандат, довело до недоволство в малката африканска държава, е пример за опасностите, които носи при опита си да се задържи на власт.

„Когато лидер се опита да промени правилата в средата на играта, за да остане на поста, това носи риск от нестабилност и борба, както виждаме в Бурунди", подчерта американският държавен глава.