Откритият подпис в Боянската църква може да бъде на всеки, заяви проф. Николай Овчаров на пресконференция в БТА.

Преди две седмици реставратори обявиха, че са разгадали името на Боянския майстор, който през XIII век е изографисал едноименната църква в полите на Витоша.

Според доц. Владимир Цветков и проф. Григорий Григоров почти сигурно е, че зографът на Боянската църква е бил българин и се е казвал Вълкан или Вълчан.

„Като стил надписът принадлежи към т.нар. надписи-графити. Те могат да се срещнат навсякъде. По този начин хората обозначават своето идване в храма", обясни проф. Овчаров.

Има някаква теоретична възможност това да е подписът на Боянския майстор, но това може да е написано от всеки посетител на църквата, категоричен бе той.

Проф. Николай Овчаров разкри и какво предстои за неговия екип до края на годината.

Консервационно-реставрационната дейност на светилището на траките край село Татул е към своя край, а пусковият срок е 5 май.

Разкопките на Перперикон ще започнат през юли и ще продължат през първата половина на септември.

"Наесен трябва да започне изграждането на посетителския център на Перперикон", заяви проф. Овчаров.

Средствата за неговото изграждане са по трансграничен проект. Овчаров уточни, че реставрационните и археологическите дейности ще протекат едновременно.

През месец юни ще се извърши търсенето на църквата на св. Иван Рилски във Велико Търново, в която са били пазени неговите мощи.

Проф. Николай Овчаров заяви, че археологическото лято ще завърши с разкопки в продължение на 20 дни в края на септември край село Нисово, област Русе, на така нар. "тамплиерски некропол", където има каменни кръстове.