Няма други затрупани хора от срутилата се в центъра на София сграда.

Преди минути приключи разчистването на тротоара и улицата около сградата - убиец, съобщиха от МВР.

Създадена е специална комисия, която заседава на мястото на инцидента и ръководи операцията. В състава й влизат представители на различни институции, с отношение по случая, за да бъдат легитимни решенията й.

Собственикът на срутилата се в центъра на София сграда, както и фирмата извършвала ремонтните дейност са установени, съобщи шефът на пожарната Николай Николов, но отказа да посочи имената им.

На мястото на инцидента заместник-столичният кмет Цветан Цветанов , съобщи че 2/3 от собствеността на сградата  е притежание на частни лица.
До преди 4 години 1/3 част е била собственост на БКС- Средец, но е приватизирана и досега са възможни препродажби, затова не може да посочи с точност настоящият собственик на тази част, каза Цветанов.

Шефът на пожарната Николай Николов смята, че останките от сградата - около 4 етажна стена, трябва да бъде срутена възможно най-скоро, за да се предотвратят евентуални подобни инциденти.

„Към събарянето ще се пристъпи, когато сме убедени че няма други затрупани хора", заяви Николов и допълни, че е необходимо разпореждане от прокуратурата и от столичния кмет.

По повод  информацията, че министърът по бедствията и авариите Емел Етем ще разпореди, на всички кметове, в страната, проверки на потенциално опасните сгради заместник-столичният кмет Цветанов каза, че това трябва да се прави постоянно.

Той коментира още, че за съжаление, частните обекти трудно могат да бъдат контролирани.

Полицаи и пожарникари ще работят на мястото на инцидента цяла нощ, съобщи Николай Николов.

В момента на мястото на срутването са 85 пожарникари, които работят на смени по 3-ма , тъй като мястото е изключително опасно и не се изключват нови срутвания.

Досега операцията се водеше основно откъм улица Алабин, в момента започва изтегляне към ул. Леге и по всяка вероятност от там ще бъде осветена стърчащата 4-етажна стена и постепенно, през нощта, ще бъде срутвана отгоре надолу.

Районът ще остане отцепен и утре, дори няма да бъдат допускани хората от съседните офиси.