Изпълнителният директор на Държавен Фонд „Земеделие" Димитър Тадаръков подаде оставка.

Това обяви той на извънредна пресконференция във връзка със спрените пари по програма САПАРД.

По думите на Тадаръков мотивите за оставката му са морални, понеже не би искал земеделците да страдат заради него.

Той припомни, че в свое изявление на 1 юни се е ангажирал, че спрените пари по САПАРД ще бъдат отблокирани след одитната проверка и че няма да има блокирани средства, което развоят на събитията не е потвърдил.

Искам да се извиня на вас и българското общество, защото моят оптимизъм за пускането на парите от САПАРД беше попарен от Брюксел, заяви Тадаръков.                                          

Той изтъкна, че заема поста изпълнителен директор на Фонд „Земеделие" от една година и десет дни, както и че лошите проекти по САПАРД са под 3 % и не са приети, когато той е бил директор на фонда.

Искам да се извиня на вас и българското общество, защото моят оптимизъм за пускането на парите от САПАРД беше попарен от Брюксел 

Тадаръков подчерта, че подава оставка по морални причини за неща, станали преди 3 или 5 години.

Не приемам аз да съм причината земеделските стопани и страната ни да бъдат в тежко положение пред Брюксел, каза той.

Какво означава да бъдат блокирани средствата към хиляди хора, как ще ги гледам в очите, какво ще им кажа, при положение, че от вчера ни забраниха да ги финансираме и бюджета, каза още той и добави - това не е възможно аз да го приема и да остана тук.

Тадаръков поясни, че оставката му следва да бъде приета от Управителния съвет на фонд „Земеделие".

Час след обявеното от Тадаръков изявление направи и земеделският министър Валери Цветанов.

По думите му постъпката на Димитър Тадараков е израз на политическа отговорност.
Това е достоен за уважение акт от страна на човек, доказал се като професионалист в различни сфери на икономиката и бизнеса, изтъква министърът.

Цветанов отново подчертава, че Тадаръков не носи пряка отговорност за препоръките на Европейската комисия за спиране на плащания по САПАРД, тъй като съмненията за нарушения са свързани с проекти, одобрени много преди Тадаръков да е встъпил в длъжност като изпълнителен директор на ДФ „Земеделие".

Независимо от това смятам, че поемането на отговорност от негова страна е важен знак за европейските ни партньори, който ясно показва, че България е решена да вземе  категорични мерки с цел гарантиране на законосъобразността при  усвояване на европейските фондове, включително и чрез радикални персонални промени в структурите на компетентните институции, заявява още земеделският министър.