Бомба със закъснител в българското законодателство въвежда 41 парламент", така представители на НПО, наблюдаващи второто четене на Закона за електронните съобщение, коментираха приетите за момента текстове.

Раздразнени по време на заседанието те облякоха светлоотразителни жилетки, изправиха се и се обърнаха с гръб към депутатите, за да прочетат написаното на гърбовете им:"аз не съм терорист".

„Моля за ред в залата", заяви парламентарният шеф Цецка Цачева и представителите на неправителствения сектор бяха изведени от залата от квесторите.

На излизане Асен Генов от Зелените обясни, че протестът им е заради това, че депутатите от ГЕРБ  не са се съобразили с общественото мнение и на практика създават нова държавна сигурност и нови електронни досиета.

„Ако 20г. не можахме да се справим и предотвратим последиците от хартиените досиета сега с гласуваните текстове се създава същата опасност чрез нови електронни досиета", коментира Генов.

Той изтъкна, че гласуваните текстове предполагат следене на личната кореспонденция, трафичните данни, местоположението на всеки гражданин.

Няма гаранция, че интерфейсът е отпаднал от намерението на управляващите за следене, въпреки уверенията, че това ще бъде направено, подчерта още Генов.

Той поясни, че има предвид гласувания текст: система от мониторинг център и други програмно-технически данни, което според него означава интерфейс.
С този текст няма гаранции, че интерфейсът е отпаднал от намеренията на управляващите за следене.

Той заяви категорично, че представителите на НПО няма да се откажат да атакуват закона по всички възможни начини и добави, че ще търсят начини затова да бъде наложено президентско вето или чрез депутати и омбудсманът да бъде атакуван Конституционния съд.