76 000 граждани гласуваха вчера, което показва сериозен потенциал и сериозна заявка за бъдеще. Това заяви лидерът на СДС Мартин Димитров за вчерашния изборен ден и подчерта, че на същинските избори подкрепата ще е с пъти по-голяма.

Той каза, че се радва, че ДСБ ще застанат зад Румен Христов, а за СДС заяви: „Ние ще застанем зад Прошко Прошков и ще работим за двамата кандидати".

По-рано, на брифинг в централата на ДСБ Иван Костов настоя за сключване на коалиционно споразумение със СДС до 4 юли.
По думите на Костов основна задача сега е Прошков и Христов да станат коалиционни кандидати.

Димитров е категоричен, че предстоящите президентски избори ще бъдат истинският вот на недоверие към правителството. „Ние ще се явим като конкурент на ГЕРБ и хората ще разберат коя е автентичната десница в България".

Кандидатът на Синята коалиция за президент Румен Христов още по-убедено заяви, че България има нужда от промяна и че тя може да се осъществи от представител на автентичната десница и добави, че се надява на много по-широка подкрепа и на гражданска активност наесен.

По въпроса кой ще бъде вицепрезидентът Мартин Димитров каза, че това ще бъде уточнено в консултации и добави, че кандидатурата ще бъде от ДСБ. Запитан дали е възможно това да е Малинов Димитров отговори с думите „Всичко е възможно".

Радостно е, че и много роми минават вече към Синята коалиция, което е добре, защото ще ги дръпнат от другите партии. Това е много добре, защото така се интегрират в европейски партии и затова се радвам много
Б. Борисов

Помолен да коментира ромския вот вчера Димитров каза, че участието на ромите е било минимално - под 1 %. По повод казаното от премиера, че ромите видели европейските ценности в Синята коалиция и по повод рождения му ден Мартин Димитров заяви: „Пожелавам му след тях и той да види европейските ценности в Синята коалиция. Те са ги видели, крайно време е и той, и ГЕРБ да го направят", подчерта Димитров.

Лидерът на СДС отправи още една препоръка към премиера за рождения му ден и подчерта - да освободи земеделския министър Мирослав Найденов. Според Мартин Димитров това е най-спешното - този човек да си подаде оставката.

В коментар за участието на кандидат-столичния кмет на БСП Георги Кадиев в предварителните избори на сините Мартин Димитров каза, че това е първият правилен избор на Кадиев. За когото и да е гласувал, той за първи път гласува правилно" подчерта Димитров.

За това колко са стрували изборите Мартин Димитров каза, че разходите са били много скромни и уточни, че изборите са излезнали по-евтино от едно правителствено посещение или откриване на завод в провинцията.

По въпроса дали да се сключват споразумения за общи кандидатури за местните избори Димитров заяви категорично, че решенията трябва да се вземат по места.

За новоучреденото ОДС Димитров каза, че всеки има място под слънцето и че вярва в конкуренцията.

Кандидатът за президент на сините Румен Христов изтъкна, че анализът на резултатите от вчерашния вот е показал, че 95 % от гласовете са от ДСБ и СДС и че само на 5 % е възлизала подкрепата отстрани.

За конкурента си Меглена Кунева той отново подчерта, че тя е неясен и неидентифициран кандидат и че политическите пристрастия се осъществяват чрез партиите.

По повод финансирането на предстоящата му кампания Христов каза, че възнамерява да проведе кампания лице в лице и лично да помоли за подкрепа. Това според него е евтин и ефективен вариант. Като пример, който се опитва да следва той посочи кампанията на Хосе Мария Аснар - бившия испански премиер.