Договорите с Хохегер не подобрили имиджа ни. Този извод направи председателят на комисията в НС по случая Димитър Главчев от ГЕРБ.

Като аргумент за това депутатът посочва становище на Международния консултативен борд, създаден по инициатива на Сергей Станишев, когато той е премиер. Негов председател е бившият френски премиер Доминик дьо Вилпен. Целта на борда е даде оценка за България и как тя се вписва в ЕС, припомня Димитър Главчев.

Бордът работи до май 2009. През юни се представя доклад, който обаче е унищожителен за страната ни. "Докладът никак не е добър. В него например имаше пасажи от рода на "В България има повече от добра среда за корупция" и такива цитати", обясни Димитър Главчев.

Социалистите на днешното заседание на комисията се изненадали, че трябва да обсъждат доклада на Международния консултативен борд, но Главчев им казал, че становищата на Доминик дьо Вилпен са почти непосредствено след края на договорите на Хохегер, чиято цел била да подобри имиджа на България в ЕС.

Друг белег за "успеха" на кампанията на лобиста, според Главчев е и изложбата Ентропа на Давид Черни, където България бе изобразена като множество тоалетни.

Изложбата се появява през януари 2009, непосредствено след края на кампанията, каза депутатът. След като в резултат на тази кампания България се появи като тоалетна чиния, ако я нямаше какво ли щяха да сложат, аз не мога да си представя нещо по-лошо, коментира Димитър Главчев.

(Припомняме обаче, скандалният модернист Черни мотивира изображението си за България като плод на негови спомени от детските години, когато с родителите си е идвал у нас, б.р.)

На следващо заседание трябва да бъде изслушана Юлиана Николова, съветник на премиера Бойко Борисов по усвояването на средства от Европейския съюз. Името на Николова се появява в скандала като член на Консултативен съвет по имиджовите договори, в който участват видни личности.
Така се появи името и на първия ни еврокомисар Меглена Кунева, която отрече участие в подобен съвет.

Наличието на Консултативен съвет е дало основание на консултанта Росен Карадимов да предпочете офертата на Хохегер, припомни Димитър Главчев. Именно с този консултативен съвет Хохегер събаря конкурентите за имиджовите договори. Досега всички споменати като членове на Консултативния съвет отричат съществуването му, което озадачава депутата. Ще бъде странно, че те печелят заради Консултативен съвет, а пък то нямало Консултативен съвет, заяви Главчев.

Оказва се обаче, че Юлияна Николова участвала в заседание на Консултативния съвет във Виена и дори признава, че е получила пари за участието си в него. Това става по времето, когато Николова е директор на "Европейския институт". Димитър Главчев смята да разбере от нея кои други хора са участвали в Консултативния съвет. Участие в подобен съвет отрича и някогашният докладчик на ЕК за България Бриджит Чернота, която също е посочена като член на съвета.

2 адвокатски кантори ще бъдат изслушани по случая Хохегер на следващо заседание на комисията. Според публикации във в-к Капитал двете въпросни кантори са сключили двата имиджови договора с австрийския лобист.
Изслушването се налага, защото Моника Йосифова обяснила пред депутатите, че по втория договор с лобиста е ползвала собствения си адвокат, който работел към нейната фирма.