Министърът на информацията на Сирия Омран ал Зуби отрече съобщенията за засилено присъствие и дейност на руската армия в неговата страна, подчертавайки, че няма никакви руски военни части, сражаващи се заедно със сирийската армия срещу различните ислямистки групировки, съобщава „Ройтерс".

Зуби уточни, че съобщенията в тази връзка били „скалъпени в западни разузнавателни кръгове", за да покажат, че армията е твърде слаба без помощта от своя чуждестранен съюзник, както и като предлог за по-нататъшна подкрепа за бунтовниците от страни, които искат да свалят президента Башар ал Асад от власт.

„Няма никакви руски сили, няма и никакви руски военни действия на сирийска територия - нито сухопътни, нито по въздуха, нито по море", посочи Зуби пред телевизията на "Хизбула" - „Ал Манар".

„Всичко това се прави заради пробутването на инсинуацията, че сирийската държава е слаба и че сирийската армия е отслабнала до точката да прибягва до директна помощ от своите приятели", допълнил министърът на информацията.

Русия, която е традиционен доставчик на оръжие на Дамаск, беше важен съюзник на Асад по време на войната, която раздроби Сирия на отделни области, контролирани от съперничещи си въоръжени групи, включително „Ислямска държава", оставяйки правителствен контрол основно върху западните територии, припомня „Ройтерс".