Предприели сме мерки, затворили сме границите за нелегални имигранти, вложили сме всички сили и средства. Това заяви пред журналисти в Созопол премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

Задържаха близо 140 нелегални при акция на МВР и ДАНС в София
Още...

По думите на Борисов, строителството на огради по границите няма да реши проблема с бежанците. Те само генерирали агресия. Съоръжението обаче помагало на граничарите да подобрят физическата охрана.

Той увери, че страната ни е предприела всички мерки за охрана на границата с Турция.

Бойко Борисов отбеляза, че цяла нощ с вътрешния министър Румяна Бъчварова и главния секретар, който е пратил на границата, са имали непрекъсната връзка с турските им колеги.

Жандармерията и полицията държели мигрантите на 40 километра от нашата граница и не ги пускат. Пропускали се само колите и камионите. „Надяваме се да удържат", изрази надежда премиерът Борисов.

Той отбеляза, че в сряда има извънреден съвет. „Не е нищо добро това, за да кажа, че съм спокоен или да успокояваме хората", коментира Бойко Борисов.

Той определи положението с бежанците като трагедия. Бебета се прехвърляли от ръце на ръце, хората се бият, агресията ескалира.

В същото време вицепремиерът Меглена Кунева заяви пред журналисти в Добрич и Русе, че България категорично няма да приеме да бъде буферна зона, в която да се разполагат регистрационни центове за бежанците, каквито гласове се чуват от някои европейски държави.

Според нея, ако България беше член на Шенгенското пространство подобен въпрос изобщо не би съществувал.

Тя посочи, че страната ни настоява за бърза реакция на Европейския съюз и създаването на такива центрове, изнесени извън границите на ЕС. По отношение на квотите за настаняване на бежанци тя коментира, че страната ни подкрепя задължителния им характер, но настоява да бъде отчетено, че сме държава на първа линия и че имаме нисък интеграционен капацитет.

Кунева допълни, че в момента центровете за настаняване на хора, търсещи убежище имат капацитет до запълването си и не се налага строеж на нови центрове.

Междувременно шефът на полицията в Хасково комисар Ангел Цанков обяви, цитиран от БТА, че жандармеристи и полицаи се включват в охраната на българско-турската граница и на ГКПП "Капитан Андреево" в помощ на граничарите. Мярката се предприема за противодействие на незаконната миграция.

Командировани са около 20 жандармеристи от страната с четири специализирани автомобила и 15 полицаи от областната дирекция в Хасково със седем автомобила.