Прокуратурата в Дрезден започна разследване срещу неизвестен извършител, който по време на демонстрация на антиислямисткото движение ПЕГИДА ("Европейци-патриоти против ислямизацията на Стария свят") носеха инсталация на бесилка с надписи "За Ангела Меркел и Зигмар Габриел", заяви официалният представител на ведомството Ян Халл пред телевизия N24, предаде РИА Новости.

Във вчерашната демонстрация в Дрезден участваха около девет хиляди души. Те обвиниха германското правителство в андидържавна миграционна политика, заявявайки, че с курса си на неограничен прием на бежанци канцлерът Ангела Меркел "провокира нова гражданска война".

Инсталацията на бесилка с надписи: "За Ангела "Мамичка" Меркел" и "Зигмар "Измет" Габриел" демонстрантите носеха на ръце.

Меркел получи прозвището си "Мамичка" от германските журналисти. Вицеканцлера Зигмар Габриел, който лятото заяви, че хората, които се противопоставят на приема на бежанци са "измет", сега често получава това прозвище в деснорадикалните кръгове.

Политическото движение ПЕГИДА се появи в Германия от октомври 2014 година. То провежда акции "Против ислямизацията на Европа". От движението публикуваха манифест, който призовава към защита на християнската култура и същевременно към толерантност по отношение към умерените мюсюлмани.

Десните активисти също настояват за внасяне на промени в миграционното законодателство и ограничаване на миграционния поток. Движението е базирано в Испания и Великобритания. В последните седмици, във връзка с увеличаването на потока мигранти в Германия, в акциите на ПЕГИДА участват все повече хора.