Твърде вероятно е в администрацията на армията да има съкращения, заяви военният министър и съпредседател на Реформаторския блок Николай Ненчев на пресконференция в Бургас.

Обаче Ненчев категорично подчерта, че няма да допусне и не смята, че се налагат съкращения на личния състав.

"Дори имаме такова споразумение с политическа партия ГЕРБ и други партии, които ни
подкрепят
", каза Ненчев, допълвайки, че числеността на армията трябва да се запази.

Ще бъде направен анализ, за да се прецени колко са ненужните структури в администрацията на армията и тогава ще се определи процентът на предстоящите съкращения, добави още министърът, цитиран от БТА.

По отношение на бюджета за армията Ненчев се надява той да бъде актуализиран. Той припомни, че през септември на срещата на върха бе взето решение бюджетът на страните членки на НАТО да бъде постепенно увеличаван до достигане на 2% от брутния вътрешен продукт до 2020 година.

"Под това решение стои и подписът на нашия президент и очевидно оттук нататък на мен ще  ми бъде трудно да обясня на колегите си защо България не спазва ангажименти, които е приела", каза Ненчев.

На пресконференцията той коментира и взрива в Мъглиж в частен завод за боеприпаси. Той подчерта, че е посетил мястото, но ще се въздържи от коментар докато не види становището на разследващите органи. Пораженията обаче са големи, каза още той.

"В тази връзка искам да кажа, че при нас в складовете също има боеприпаси с отпаднала необходимост. И това е един от приоритетите ми да търсим възможности за утилизация и то бърза утилизация, защото те са бомба със закъснител", каза Ненчев.

Той бе запитан и за съдбата на бившето военно летище край Бургас в Равнец. Той каза, че предстои да се реши за всички военни имоти с отпаднала необходимост под каква форма ще се стопанисват или ще се пристъпи към различни процедури, за да се освободи армията от тях.