Два автомобила, натоварени с незаконно отсечени 20 куб. метра букови дърва за огрев, задържаха служители на Югозападното държавно предприятие и отдел "Вътрешна сигурност" на Областната дирекция на МВР - Благоевград.

Операция е проведена на територията на териториалното поделение "Държавно горско стопанство Струмяни", съобщиха от пресслужбата на ЮЗДП.

Автомобилите, марка "Прага", са собственост на бащата на служителя от Гранична полиция Иван Иванов, уличен в нерегламентирана дейност с дървен материал, се посочва в съобщението.

Дървесината е добита на територията на "ДГС Първомай", а документите за транспортирането й са издадени от служители на ТП "ДГС Струмяни" и описани в отдели, попадащи в обхвата на същото стопанство.

В документите е записано, че добивът е извършен от обект, предназначен за осигуряване на местно население с дърва, които се предлагат на значително по-ниска цена и само срещу списъци, предоставени от кметството.

Проверяващите обаче установяват, че дървесината и в двата камиона е незаконно добита и транспортирана.

На служителите от "ДГС Струмяни", издали противозаконно документите за произход и транспортиране, ще бъдат наложени строги дисциплинарни наказания съгласно Кодекса на труда, заявяват от ръководството на ЮЗДП - Благоевград.

В момента контролни екипи на Югозападното държавно предприятие продължават щателни проверки в двете териториални поделения - "ДГС Първомай" и в "ДГС Струмяни". След окончателното изясняване на случая ЮЗДП ще предостави допълнителна информация.