Не сме постигнали онова ниво, в което можем да кажем, че белезниците са закопчани. Нашият символ все още са белезниците, които не са влезнали в употребата си. Тази метафорична престава за държавата очерта обвинител номер едно Сотир Цацаров пред „Годината на Дарик".

Ако вземем по-крупните обвинения, сме на етап обвинение на кмет на областен град. За догодина си пожелаваме да стигнем по стълбите по-нагоре - още два етажа във властта, очерта амбициите си за професионално развитие на прокуратурата Цацаров.

Той обобщено гарантира, че по ключови за обществото случаи ще има резултати още в края на първото тримесечие на задаващата се 2015 година. На първо място в този срок е поставено делото за КТБ, като от януари ще почне експертиза, възложена на международна одиторска компания.

Оказа се, че Цацаров отрича тезата на мнозина държавници, че ДАНС проспали казуса с банката. Като начин на финансиране, на банкиране, на структуриране на влияние - КТБ е съществувала и възникнала далеч преди да се появи ДАНС.

КТБ е създадена и от елементи от управляващия елит, контрира главният прокурор.

Той увери, че международният одит по случая би помогнал за проследяване на паричните потоци, които отдавна са напуснали България. Далеч не мисля, че това, което ние знаем като разследващи, е цялата замесена сума, заподозря Цацаров.

Той разгледа и въпроса с наводненията, които заляха страната през годината и причиниха много щети в определени райони, като доведоха и до смъртни случаи. По думите му е проведена проверка от два етапа на територията на цялата страна за общата надзорна дейност. Сега разследването е във фаза експертизи и по отношение на Мизия, и на ж.к. Аспарухово във Варна. Два месеца също е очакваният срок и по този казус. Очакванията на обществото са големи и се стремим да работим в кратки срокове, обеща Цацаров.

За взрива в завода за утилизиране на боеприпаси в село Горни Лом, където загинаха 15 души, главният прокурор прозря „доста нечисти търговски интереси с поемането на всички тези минни запаси, които Гърция е изпратила на територията ни". Конкретни виновни се търсят в хода на разследването. Приключиха ДНК експертизите, идентифицираха се материали и от 15-те загинали, потвърди Цацаров информациите от последните дни.

Сложно към момента обаче остава разследването по АЕЦ „Белене", се оказа от думите на главния прокурор. Там прокуратурата гледа за сделки, свързани с продължаване изпълняването на договори въпреки спиране на строителството.

Не по-малко от 18 магистрати се разследват в момента за всякакъв тип престъпления, разкри главният прокурор. Двама от тях, вече отстранени от длъжност, разследването е за закана за убийство, лъжесвидетелстване, лихварство. Останалата част отговаря за престъпления по служба - подкупи, нарушаване на служебните задължения.