Посланиците ни по света са принудени да просят пари от местни бизнесмени или пък от богати българи. За това сигнализира народният представител от ДПС Четин Казак по време на заседание на парламентарната комисия по външна политика.

Депутатите от тази комисия се захванаха с обсъждане на първо четене на проекта за бюджет на Министерство на външните работи за следващата година, а да защити разпределението на парите дойде и самият министър на външните работи Даниел Митов.

Именно по темата за бюджета ДПС депутатът заяви, че е крайно време държавата да обърне внимание на мизерията, в която работят дипломатическите представителства. "Посланиците ни са обърнати на просяци за елементарни неща", изтъкна Казак и разказа, че един посланик разполага с 900 евро за година, а трябва да организира поне два приема. „С трици маймуни не може да очакваме", отсече депутатът от движението.

С думите му се съгласи и народният представител от "БСП Лява България" и ексминистър на външните работи Кристиан Вигенин.

Едни от най-ниските заплати в държавната администрация са във външно министерство", посочи социалистът и поиска да разбере дали в следващата година има предвидено увеличение на заплатите.

„Това са истини", се съгласи с критиката министър Митов и увери, че ако има начин, то нашите посланици ще работят при други условия. „Посолства ще закриваме само ако вече сме в кома и няма никакъв шанс", увери външният ни министър.

Въпроса за закриване на посолства повдигна депутатът от АБВ Георги Кючюков, който призна, че като лекар знае, че „когато някой е болен се търси начин за лечението му, а не направо погребална агенция".

Външно министерство има намерение да продава свои имоти по света, стана ясно още от разчетите на бюджета за 2016-та година.

„В Етиопия имаме огромен комплекс, а нямаме представителство. Камбоджа имаме отново огромен комплекс, а имаме един служител", разказа министър Митов.

С 10% по-висок е бюджетът на МВнР, като то ще разполага с 122,6 млн. лева  за следващата година.