Продължава словесният сблъсък между външния министър Даниел Митов и президентът Георги Първанов. Припомняме, всичко започна с коментар на лидера на АВБ в оставка, че страната ни е във външна изолация.

Отговорът на Митов не закъсня и той покани Първанов, за да му разясни някои неясноти по отношение на външната политика на България.

Острите коментари на първият ни дипломат продължиха и след днешното правителствено заседание. „Аз съм го призовал отдавна да дойде и да разговаряме по темите, които не са му ясно, защото явно има проблем с разбирането какво се случва по света. Твърденията, че България е във външна изолация са смехотворни", подчерта външният министър.

Попитан дали си е изпуснал нервите по отношение на Първанов, той отговори: „Смятам, че по-скоро той си изпусна нервите по отношение на мен, могъл съм да бъда много по-остър, но не съм бил. Бил съм много по-възпитан, можех да бъда много по-остър".

По думите му, имаме множество посещения на сериозно ниво от началото на годината и страната ни е една от държавите, на която се обръща най-сериозно внимание. Водим активна външна политика, категоричен бе дипломат номер едно.

Отношенията ни с Русия, по думите му, са нормални в рамките на външнополитическите обстоятелства.
Няма да изпращаме делегация за 9 май в Русия. Президентът Плевнелиев вече отказа, а и държавите членки са взели такова решение да не изпращат свои хора в Москва за Деня на победата.
В момента ни е важно да поддържаме активна външна политика в рамките на задачите, които имаме към НАТО и ЕС, уточни Даниел Митов.