Пакистан поиска от ръководството на американското разузнавателно управление ЦРУ да прекрати всякакви тайни операции на негова територия и занапред да предоставя пълна отчетност за дейността на своите разузнавачи.

Искането беше огласено от шефа на Обединеното разузнавателно управление на Пакистан Ашмад Шуджа Паша на среща с изпълняващия длъжността на директор на ЦРУ Майкъл Морел. Шефът на пакистанското разузнаване е в САЩ на работна визита.

Отношенията между САЩ и Пакистан, в това число и по линия на спецслужбите, рязко се влоши, след като в резултат на американска операция на 2 май в Пакистан беше ликвидиран Осама бин Ладен.

В хода на разговорите между шефовете на американското и пакистанското разузнаване са били обсъдени теми като присъствието на бойци на „Ал-Кайда" в зоната на племената в Пакистан, както и хода на антитерористичната операция на пакистанската армия в граничния с Афганистан район Курам и възможната съпричастност на пакистански екстремисти в индийския град Мумбай.

Пакистанският топ разузнавач е поискал също да бъдат прекратени операциите на американските безпилотни самолети в северозападната част на страната.