Датският вестник Dagbladet Information беше управляван от 12 бежанци за един ден, съобщава „Гардиън".

Бежанците, повечето от тях са пристигнали наскоро в Дания, са професионални журналисти.

Вестникът предостави възможността на бежанците да управляват вестника в продължение на един ден, за да представят гледната точка на хиляди бежанци, чукащи по вратата на Европа.

„За политиците бежанците са просто проблем, който трябва да бъде разрешен възможно най-бързо и повечето предпочитат да го направят без да ги гледат в очите", отбелязва се в редакторски материал на Dagbladet Information.

Днес бежанците са тези, които ни говорят, допълва се още.

Вестникът предостави пълен редакторски контрол на бежанците и помощ с търсенето на информация и превод.

Това е шанс да покажем на датчаните различна картина, даваме им нов вид история, направена от бежанци, каза Далам Аласад, сирийски журналист от Палмира, който е пристигнал в Дания през Турция миналата година.

От началото на мигрантската криза няколко европейски вестника посветиха специални теми и въпроси за бежанците, но датската инициатива се откроява, тъй като позволява на бежанците сами да си напишат всяка дума.

На началната страница на вестника днес беше публикувана статия от журналист от Иракски Кюрдистан, в която се отбелязват последствията от войната в страните и фактът, че 2/3 от бежанците, които идват в Европа, са от мъжки пол, както и тежките последствия за жените.

Датското издание има малък тираж от около 20 хиляди броя. Започва да се издава като нелегална съпротива в Дания по време на Втората световна война. Самият вестник се разглежда като печатно издание за социални движения.