Европейската комисия отделя България от Румъния в механизма за сътрудничество и оценка.

Това показват проектите на двата доклада по механизма, чието официално оповестяване предстои утре в 14 часа българско време, съобщават от БТА, позовавайки се на източници от ЕС, пожелали анонимност.

В документа за България е отбелязано, че за пръв път отпада и издаването на два доклада годишно. След утрешния доклад за страната ни, следващият ще бъде в края на 2013 година.

Досега комисията издаваше доклади на всеки шест месеца. За разлика от България, Румъния ще получи следващия си доклад в края на тази година, а през следващата година интензитетът на докладите е възможно дори да се увеличи.

За България се отбелязва, че са налице всички предпоставки за изпълнение на изразените препоръки и се дава време, за да може те да бъдат завършени.

Препоръчва се избор на нов ВСС с мандат да осъществи цялостна реформа; на нов главен прокурор, който да въведе структурни промени, независимост и вътрешни проверки; попълване на празнотите, според които е възможно осъдени да избегнат изпълнението на наказанието.

По-рано днес премиерът на Румъния Виктор Понта заяви, че продължаването на мониторинга над румънската правосъдна система от страна на Европейската комисия би било добре дошло.