Законовите промени, приети в социалното осигуряване през тази година, ще увеличат бройката на пенсионерите през следващата. Това показват предварителните разчета на Националния осигурителен институт (НОИ).

Това не е неочаквано за осигурителния институт, тъй като броят на пенсионерите е една динамична величина, обясни директорът му Бисер Петков, цитиран от БНР.

През 2013 и 2014 година има тенденция на намаляване на средногодишния брой на пенсионерите. Само за първите 6 месеца на годината новите пенсионери са с 25 процента повече спрямо същия период на миналата.

Към края на второто тримесечие на тази година броят на пенсионерите е 2 178 135 души. Очакванията за 2016 година са за увеличение на броя на пенсионерите.

25 % от пенсионерите са с пенсия под 200 лева - не е мизерия, а дъното на мизерията, подчерта експертът Мика Зайкова. Още...

Прогнозите сочат, че догодина пенсиите ще се индексират от 1-ви юли с 2,6 на сто. Средният размер една пенсия ще се увеличи от сегашните 320 на 332 лева.

Ниският размер Петков обясни с ниските доходи на осигуряване. В момента коефициентът на заместване - пенсия към доход, преди пенсиониране, у нас е 58 процента, което е средноевропейски показател.

Националният осигурителен институт (НОИ) ще отбележи Международния ден на възрастните хора. По този повод институтът организира ден на отворените врати. Това важи за всички областни градове в страната, където НОИ има териториални поделения. Експертни екипи ще предоставят консултации по пенсионни въпроси.