Украинското правителство обвини проруските сепаратисти в Източна Украйна, че се опитват да унищожат доказателствата около свалянето на малайзийския самолет.

Киев твърди, че бунтовниците са отнесли 38 тела в моргата в Донецк, както и че Русия им помага да укрият доказателства около свалянето на самолета. Според информацията на украинското правителство тези, които са извършили това, са говорели със силно изразен руски акцент и са заявили, че сами ще извършат аутопсията.

Киев отрече да има информация за черните кутии на сваления MH17
Още...

По-рано днес беше разпространена информация на украинските власти, че проруските сепаратисти са се съгласили да бъде създадена 20-километрова "зона за сигурност" около мястото, където бе свален самолетът, за да може да се установи самоличността на телата и те да бъдат предадени на роднините им. Оказа се, обаче, че такова съгласие не е постигнато.

На свой ред малайзийският министър на транспорта заяви, че полет MH17 на Malaysia Airlines е бил свален, въпреки че не е навлязъл в забранена за полети зона. Министърът, който се намира на мястото на инцидента, изрази безпокойство за мерките за сигурност на мястото на инцидента.

Наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще направят нов опит да достигнат мястото, след като вчера не получиха достъп. Киев хвърли вината върху проруските сепаратисти и за това.

Проруските сепаратисти отхвърлиха обвиненията на Киев
Още...

Междувременно са били забелязани бойни самолети да кръжат над мястото, където се разби малайзийският самолет, близо до село Снежное в Донецка област, както и над съседния град Торез.

Съдейки по звука, това са транспортни самолети, възможно е да са Су, твърди РИА "Новости". Недалеч се намира Саур Могила, около който се водят активни бойни действия с използването на авиация, допълва агенцията.

Вицепремиерът на сапмопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) Андрей Пургин заяви, че мястото на трагедията се намира под надеждната охрана на въоръжените сили на ДНР. По думите му министерството на отбраната на ДНР е отделило повече от достатъчно сили и средства за целта.

Според ИТАР-ТАСС украинският министър на отбраната Валерий Галетей е информирал президента Петро Порошенко, че украинските военни са си върнали контрола на югоизточната част на Луганск, като са освободили летището в града.

Също така стана ясно, че вече са намерени телата на 186 от загиналите при свалянето на малайзийския самолет. При катастрофата загинаха общо 298 души, 192-ма от които граждани на Холандия.