Сомалийските ислямисти от терористичната радикална групировка „Ал Шабаб" са убили поне 28 души при нападение срещу автобус в Северна Кения, съобщават местните власти, цитирани от БиБиСи.

„Ал Шабаб" поеха отговорност за атентата.

Автобусът е пътувал към столицата Найроби, когато е бил спрян в окръг Мандера, близо до границата със Сомалия.

Въоръжени мъже са отделили тези от пътниците, които са сметнали, че не са мюсюлмани, и след това са ги застреляли.

В изявление на интернет сайт, свързан с ислямистката групировка, се казва, че атаката е била осъществена като отмъщение срещу спецоперация на кенийската полиция срещу четири джамии в крайбрежния град Момбаса по-рано през седмицата, които според кенийските власти са били сборище на радикални ислямисти, свързани с "Ал Шабаб". Джамиите бяха затворени за посещение. Полицията твърди, че в тях е намерила, огнестрелни оръжия, гранати, коктейли Молотов, компютри, съдържащи наръчници за водене на терористична борба. В операцията срещу джамиите бяха арестувани около 300 души, а един младеж беше убит.

Един от пътниците в автобуса е заявил пред БиБиСи, че е имало повече от 60 пътници в автобуса, когато е бил нападнат, малко преди зазоряване тази сутрин.

Шофьорът се е опитал да избегне атаката, като е повишил скоростта, но превозното средство е заседнало в тиня, причинена от силните дъждове напоследък.

Около 10 тежко въоръжени мъже, говорещи сомалийски, наредили на пътниците да слязат от автобуса. Разделили ги на две групи - сомалийци и несомалийци. Несомалийците били накарани да четат пасажи от Корана, и тези, които не са могли, им било наредено да легнат на земята. Един по един са били застреляни в главата от упор.