Болниците ще бъдат задължени да купуват всички медицински изделия, които използват за лечение на пациентите си, и да им ги предоставят на същите цени.

По този начин ще се спрат порочните практики за "гаражна търговия" с медицински изделия от определени фирми и продажбата им на високи цени на болните хора.

Това става ясно от промени в Закона за медицинските изделия, одобрени днес от правителството и предложени за приемане от Народното събрание, съобщи zdrave.net.

Със законопроекта се актуализират и детайлизират изискванията за търговия с медицински изделия на територията на страната. Облекчава се и режимът на издаване на разрешения за търговия на едро с медицински изделия, като в някои от случаите той ще бъде само уведомителен, допълват от правителствената информационна служба.

Въвеждат се и минимален брой легла за функциониране на специализирана или многопрофилна болница
Още...

Министерският съвет прие и тарифа за таксите, които се събират по Закона за медицинските изделия.

Събраните средства ще внасят като приход в бюджетите на Изпълнителната агенция по лекарствата и към държавната агенция за метрологичен и технически надзор в зависимост от извършените от тях дейности, допълват от Министерски съвет.