Лидерите на Европейския съюз поздравиха Барак Обама за президентската му победа, заявявайки, че очакват да бъдат засилени връзките със САЩ и сътрудничеството срещу световните предизвикателства, съобщава „Франс прес".

Много сме щастливи с преизбирането на президента Обама", написа първи в „Туитър" президентът на ЕС Херман ван Ромпой.

Малко след това президентът на ЕК Жозе Мануел Барози публикува съобщение, в което подчертава „топлите си поздравления към президента Обама".

САЩ са ключов стратегически партньор на ЕС и ние очакваме да продължим близкото сътрудничество, което установихме с президента Обама през последните четири години, за допълнително засилване на нашите двустранни връзки и съвместни действия срещу световните предизвикателства, включително в областта на сигурността и икономиката", подчерта Барозу.

ЕС също „очаква среща с президента Обама в най-кратък срок с цел потвърждаване на нашите приоритети и предоставяне на нов импулс за нашите общи действия".

Европа ще намери за по-лесно да работи с преизбрания президент, отколкото с нов лидер на Вашингтон, каза от своя страна шефът на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер.

По думите му „винаги е по-лесно да установиш по-близки връзки с американски президент, който ще остане и втори мандат".

По време на първия си мандат президентът нормално бе фокусиран върху турбулентните вътрешни проблеми. През втория мандат нормално е американският президент да преоткрие пълнотата на европейската идентичност и ние се нуждаем САЩ и ЕС да бъдат близо, да работят заедно", добави Юнкер.