173 депутати се регистрираха за начало на днешното извънредно заседание за обсъждане актуализацията на държавния бюджет и на НЗОК.

Дневният ред на парламента съдържа две точки, като първата е актуализиране на бюджета на касата, а втората - на държавния бюджет.

Социалистът Филип Попов предложи пряко излъчване на заседанието по БНТ и БНР. Дневният ред включва две точки. Първата е обсъждане на актуализация на НЗОК, а втората - на държавния бюджет.

В залата дойде и министърът на финансите Петър Чобанов, а председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев представи доклада на поверената му комисия по предложената актуализация.

Припомняме, заседанието се провежда след съвместно решение и гласуване на ГЕРБ и ДПС, като и двете групи са за актуализиране на бюджета.

БСП са категорично против актуализацията на държавния бюджет, като червените подкрепят още пари само за Здравната каса. ИБ днес потвърди това становище на свое заседание.

Разходите за трансферите, приети със Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г., са в размер на 2 823 110 хил. лв., вкл. резерв от 279 516 хил. лева. Общият размер на разходите е 2 820 020 хил. лв., а отчетените към 31 май разходи са 1 304 258 хил. лв. или 46.2 на сто спрямо годишния план", посочи Цонев.

Изпълнението на здравноосигурителните плащания за първите пет месеца на 2014 г. е в размер на 1 287 653 хил. лв. или 52.1 на сто спрямо приетите със Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. Здравноосигурителните плащания, включително трансферите за болнична помощ, са в размер на 1 319 708 хил. лв., което представлява 53.3 на сто спрямо предвидените с годишния план, поясни Йордан Цонев.

В сравнение със същия период на 2013 г. ръстът на здравноосигурителните плащания, вкл. трансферите за болнична помощ, е в размер на 169 млн. лв. Дефицитът към 31.05.2014 г. е в размер на 166.7 млн.лв., като само за настоящата година е 100 млн. лв. и 67 млн. лв. дефицит, натрупан от предходната 2013 г.

Оценката за размера на средствата за покриване на евентуалния недостиг по бюджета на НЗОК за 2014 г. е 225 000 хил. лв., като разпределението е за лекарствена терапия при злокачествени заболявания - 25 000 хил. лева. и за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ - 200 000 хил. лева.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков поздрави всички мюсюлмани с празника Шекер Байрам, а парламентарните репортери бяха почерпени от ДПС за мюсюлманския празник.

Първа дебатите откри бившият здравен министър Десислава Атанасова от ГЕРБ. Видно е отсъствието на здравния министър, недоволно отбеляза тя и допълни, че отсъствието на Таня Андреева не било изненадващо за опозицията, тъй като било видно през цялата година.

Необходима е актуализация на бюджета на НЗОК, категорична бе тя. Тази констатация не е от днес, тази констатация не е само наша, но и на съсловните организации отпреди година, припомни Атанасова.

Тогава всички предупреждавали, че са нужни повече средства и още от тогава е бил видим недостигът на средства за здраве.

Липсва адекватен контрол по отношение разходването на средствата за лечебните заведения, каза още бившият здравен министър в кабинета на ГЕРБ. По нейно мнение в момента ситуацията налага да се вземат отговорни решения.

По думите й трябва да се гарантира, че ще има средства за лекарства за домашно лечение, както и че ще има пари за лекарите да си вършат работата.

В сектор „здравеопазване" невинни няма, смята още депутатката от ГЕРБ и поиска повече пари за сектора, за да може лекарите да работят спокойно, а пациентите да не протестират.

Тя поиска и да се каже колко точно пари не достигат на сектора. Освен това, Атанасова настоя финансовият министър да обясни от къде ще се вземат парите за здраве, ако няма актуализация.