Съдебната власт и съдиите са удобна мишена, защото те са много по-сдържани. От характера на своята професия са много по-обрани. Това мнение изрази в предаването на bTV „120 минути” председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

Той заяви, че не е имало опити за вмешателство през неговия мандат. По думите му всяка сянка на съмнение за зависимост на съда трябва да бъде преодоляна и премахната.

"Отношенията винаги би трябвало да бъдат поставени на принципна основа. Между властите не може и не трябва да има китайска стена. Разделението на властите не означава, че те нямат допирни точки”, смята Груев.

Настоящият председател на ВКС смята, че една от основните причини да се провали изборът на негов наследник е късното започване на  процедурата за това от страна на Висшия съдебен съвет (ВСС). Той упрекна кадровиците в Темида и че са отказали предлаганите промени в процедурата по избор, което е лишило от по-голяма роля съдиите от Върховния съд.

По начало този избор е много труден - все едно да беше предложено да се избира кой шоколад е по-хубав – млечният или черният”, коментира Груев. Според него преди да се оповестят кандидатите за поста е трябвало да се каже на какви критерии да отговарят те.