В 96 на сто от случаите със загинали деца на пътя вината е на шофьорите.

Това заяви Симеон Симов, секретар на Съвета за безопасност на движението на децата по пътя към Столичната община, цитиран от health.bg.

Едва 3-4 на сто от инцидентите са поради това, че детето внезапно е изскочило на пътя или е загубило управление над велосипеда си.

„От началото на годината в София едно дете загина на пътя. През 2006 г. и 2007 г. имаше по три такива случая. Шокиращото е, че през 2006 г. две от трите деца бяха прегазени на пешеходна пътека." - коментира Симеон Симов.  

По думите му, при пътни инциденти децата много по-често стават жертви като пътници, отколкото като пешеходци.

„Обикновено това се случва, защото мама го е сложила на предната седалка. Известно е, че мястото до шофьора е най-опасно при челен удар. Децата са най-защитени на задната седалка диагонално на шофьора. По всякакъв начин се опитваме да обясним това на родителите." - допълни Симеон Симов.

Работи се по създаването на съвети за безопасност на децата в 24-те столични района. На 16 април в Столичната община са поканени председатели на училищни настоятелства, като идеята е те да създадат свой  съвет, за да се улесни връзката с училищата и с родителите.

„Целта е да направим максималното, за да опазим живота и здравето на децата." - каза в заключение Симеон Симов.

Съветът за безопасност на движението на децата съществува от 1995 г.