БСП, ДПС и ГЕРБ "си поделиха" Белене, Гърмен и Трън, където вчера се проведоха частични избори за кмет.

Кандидатът на ГЕРБ Станислава Алексиева е новият кмет на Трън, съобщиха от Общинската избирателна комисия. За нея са гласували 1310 души.

Минка Капитанова от ДПС пък печели вота в Община Гърмен. От общо 7734 взели участие във вчерашния вот, за нея са гласували 5199. За нейния опонент от ГЕРБ пък - Верхад Ислямов, гласа си са дали 2245 души.

Минка Капитанова досега бе заместник-кмет на Община Гърмен.

Хората за пореден път показват своя вот, глас народен. Това коментира тя пред бТВ, малко след като станаха ясни резултатите от вота. Помолена да коментира изказвания на местните цигани, че са били заплашвани, ако не гласуват за ДПС, че някой ще запали къщите им, тя бе категорична: „Хората не са уплашени!".

Появиха се и информации от страна на хора на ГЕРБ, че бюлетините в града са били прозрачни, на което Капитанова отговори: „Бюлетините са печатни в БНБ, одобрени са от ОИК. Ако са били прозрачни, то са били прозрачни както за техните избиратели, така и за нашите".

Като свои приоритети Капитанова си постави развитието на инфраструктурата на общината и туризма.

Междувременно нейният опонент Верхад Ислямов от ГЕРБ изрази задоволство от успеха на партията му, подчертавайки, че това е най-високият й резултат до момента там.

Въпреки че не е доволен, че резултатът им не е бил достатъчен за победа, той се радва, че са стигнали дотук. „Бяхме тръгнали с мисия за победа", призна той.

В заключение Ислямов подчерта, че има доста забележки по отношение на проведената предизборна кампания.

В Община Белене кметският пост заема кандидатът на БСП Момчил Спасов.

Изключително висока е била избирателната активност в Община Трън вчера.
Припомняме, към 17:00 часа вчера трънчани бяха най-активни , за разлика от гласувалите в общините Белене и Гърмен, с избирателна активност от 54%.

Там имаше няколко подадени сигнала за нарушения, които обаче от ОИК-Трън определиха предимно като дребни или неотговарящи на истината.

До последно избирателната активност в Община Гърмен бе 49.58%, а в Белене - 42.15%.