Днес се провежда вторият тур на президентските избори в Бразилия.

Имащите право на глас са 142 млн. души.

До балотажа достигнаха настоящият държавен глава Дилма Русеф и Аесио Невеш. Президентът спечели първия тур, но резултатът й не бе достатъчен, за да бъде преизбрана. Тя получи 41% от гласовете срещу 35 % за кандидата на центристите. На трето място остава бившият министър на околната среда Марина Силва.

Русеф се бори за втори мандат и според последните допитвания преди вота има големи шансове да го спечели. Тя води пред десния си опонент с 6-8%.

Русеф се радва на по-голяма подкрепа заради увеличаването на заплатите и разширяване на социалните програми през последните 12 години, през които управлява нейната Трудова партия. Според нея социалните облаги могат да бъдат под риск при Невеш, защото той обслужва елита.

Самият Невеш подчерта, че кампанията на Русеф е пълна с лъжи срещу него.

Въпреки силните страни, управлението й бе разклатено серииозно от протестите на хиляди бразилци, които заплашваха да провалят и Световното първенство по футбол. По-високите цени на билетите за градски транспорт и скъпоструващия Мондиал на фона на проблемни сектори изведоха много гневни хора по улиците и президентът бе принуден да се съобрази с общественото недоволство.

В самите проучвания на общественото мнение преди и след вота, Русеф ту печели крехка преднина, ту остава на второ място.