До дни собствеността на "Кремиковци" ще премине в ръцете на украинския бизнесмен Константин Жеваго, научи news.bg. Сделката няма да бъде официално обявена преди българският съд да излезе с решение, чрез което комбината се обявява в несъстоятелност.

След продажбата на "Кремиковци", най-вероятно ще бъдат ликвидирани някои производства на комбината и част от принадлежащата земя ще бъде продадена на строителни инвеститори.

Според хората, които движат нещата с придобиването на ПФК "ЦСКА" от украинския милиардер, той е заявил, че със сигурност ще купи клуба, но само след като официално се сдобие с акциите на "Кремиковци". Според тях Жеваго е предвидил и проектобюджет за 31-кратния български шампион, който ще възлиза на около 10 милиона евро, съобщи Sportal.bg.

Припомняме, че през август компания "Ворскла Стийл България" на Константин Жеваго започна да погасява задълженията на металургичния комбинат "Кремиковци". Тогава компанията започна да погасява и задълженията, свързани със социалните компенсации за храна на повече от 5 000 работници. Тези плащания бяха в резултат на това, че на 22 юли влезна в сила договора, с който металургичният комбинат "Кремиковци" започва да работи на ишлеме за украинската компания "Ворскла Стийл България".

"Арселор Митал", собственост на Лакшми Митал, по-големият брат на Прамод Митал, съобщи през април, че компанията има интерес към покупка на 71 на сто от дружеството."Арселор Митал" обяви, че ако успее в наддаването ще обедини усилията на българската компания с голямата мина за желязна руда, която притежава в Криворож в Украйна и откъдето може да транспортира руда за България.

История на приватизацията на комбината

През 1999 г. държавата продаде „Кремиковци" за един долар на „Финметалс" с редица условия за погасяване на стари задължения, за сериозна инвестиционна програма, което да доведе до обновяването и екологизацията на комбината, а също и за реализация на плана за жизнеспособност. От 2004 г. държавата в лицето на Агенцията за следприватизационен контрол (АСП), заведе 6 дела срещу „Кремиковци" за 150 млн. долара. Те бяха насочени срещу бившия собственик на комбината Валентин Захариев. Именно неговото дружество „Финметалс", което държеше „Кремиковци", Митал купи в средата на 2005 г.

На 20 февруари тази година Софийски градски съд осъди „Финметалс" да плати 239 млн. и 250 хиляди лв. на държавата за неизпълнение на приватизационния договор за „Кремиковци".

Общо 71% от комбината бяха продадени на 14 юни 1999 г. на купувача - българската фирма „Дару металс", за символичната цена от 1 долар. Подпис под сделката сложи Светлана Димитрова, която представляваше фирмата. Срещу ниската цена купувачът „Дару металс" пое ангажимента да инвестира 300 млн. долара за периода 2000-2005 г. Акциите, обект на продажбата обаче, останаха блокирани в полза на държавата до изпълнение на инвестиционната програма на „Дару металс". При продажбата на „Кремиковци" държавата „отписа" дългове на дружеството към НЕК, „Булгаргаз", държавния и общински бюджети, а също и за неплатени мита и данъци за 183 млрд. стари лева. До 30% от средствата, предвидени за инвестиции - около 90 млн. долара, трябваше да се вложат за възстановяване на минали екологични замърсявания. „Дару металс" обаче се преименува на „Финметалс холдинг".

В управлението на „Финметалс" през 2004 г. влизат индийците Сангита Митал, Вилас Вишну Джамнис, Субаш Чандра Махешуари и Прамод Митал. А през февруари 2004 г. преговорите за покупка на мажоритарния дал от „Кремиковци" приключиха и бе подписано споразумение. На 20 април 2005 г. стана известно, че акционерите на „Финметалс холдинг" са сключили предварително споразумение с „Глобъл стийл холдинг лимитид" (Global Steel Holdings Limited), според което компанията на Митал възнамерява да купи в пълен размер капитала на „Финметалс холдинг".
Прамод Митал купи „Финметалс", а не комбината.

Покупката на „Финметалс холдинг" беше единственият начин индийците да придобият мажоритарен дял от „Кремиковци", тъй като книжата му са все още блокирани от Агенцията за следприватизационен контрол. Агенцията претендира за неизпълнени инвестиции, поради което те не могат да бъдат прехвърляни. Затова единственият начин да се смени собственика на „Кремиковци" беше именно продажбата на собственика му - „Финметалс холдинг", който държеше 71% от комбината.