Съвсем скоро ще бъдат закрити всички държавни агенции. Те ще бъдат трансформирани в изпълнителни дирекции към съответните министерства.

Това обяви министърът на финансите Симеон Дянков в студиото на БиТиВи.

Въпросът вече е обсъден с премиера Борисов и ще се търсят конкретните решения, посочи Дянков и обясни, че реформата се прави с цел по-голяма функционалност и по-голяма отговорност.

По думите на Дянков когато агенцията премине директно към министерството, тогава и ще е ясно чия е отговорността.

На второ място няма за какво тези агенции да бъдат всички в София, тъй като някои управления биха могли да бъдат по-полезни в други райони на страната, обясни още вицепремиерът.

Част от служителите ще се изтеглят към Пловдив, Ловеч, Стара Загора.

"Така съкращаваме централната администрация и пращаме прекалено раздутия столичен щат по места, където са необходими. В държавните агенции проблемът е, че никой не е отговорен", категоричен бе Дянков.

Финансовият министър заяви още, че според него дружеството „Информационно обслужване" не работи по основната си задача - създаване на електронно правителство.

„Да сте чули за електронно правителство? Няма такова нещо като електронно правителство", каза Дянков и съобщи, че първите два доклада от "Информационно обслужване", изготвени за него, той е получил на хартия, дори не и по имейл.

„Дори концепцията по електронно правителство липсва", каза Дянков.