Президентът и Върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов положи венец пред паметника във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища.

На Архангелова Засушница Първанов се поклони пред подвига на всички българи, загинали във войните за национално освобождение и обединение, както и почете паметта и на българските военнослужещи, загинали в мирно време при изпълнение на своя дълг към родината.

След това държавният глава замина за Македония, където ще посети военното гробище край Ново село, където лежат костите на над 70 български войници.

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден (8 ноември).

Тя е една от четирите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България, и на всички паднали в редовете на Българската армия.

Архангеловата задушница, която предхожда големия празник на Свети Архангел Михаил, намира своето основание в християнската догматика за възкресението на мъртвите. Оттам идва и почитта към умрелите, която ние, като християни, отдаваме при всеки помен и на задушниците през годината.

Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен. Според богослови това е връзката между земната и небесната Църква.