Военните власти в Кот д'Ивоар затвориха въздушните, сухопътните и морските граници на страната и са спрели достъпа на международни медии. Отменени са редица полети до столицата на страната, съобщиха от министерство на външните работи.

МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат на този етап от пътувания до африканската държава.

Напрежението в Кот д'Ивоар възникна след оповестяването на резултатите от проведените президентски избори, които бяха спечелени от бившия премиер Аласан Утара.

Вотът обаче беше оспорен от президента Лоран Гбагбо, който твърдеше, че привържениците му са били подложени на натиск и резултатите са фалшифицирани.

Малко след това Конституционният съвет обяви, че президентът печели президентските избори, произведени на 28 ноември, с над 51 процента от гласовете. Той обяви за невалидни временните резултати на избирателната комисия, която определи за победител Аласан Уатара.
Лагерът на Уатара заяви, че няма да използва правни средства, за да опровергае временните изборни резултати. Той предупреди за евентуална гражданска война.

В така създалата се ситуация се намесиха ООН и САЩ, които призоваха двете страни за въздържаност. По-рано Съветът за сигурност на ООН отправи предупреждение към бившата френска колония, в което посочи, че готов да предприеме действия срещу всеки, който осуетява  изборния процес.

Френският президент Никола Саркози също изрази позиция, като настоя Конституционният съвет на страната да уважи желанието на избирателите. Вашингтон бeше по-категоричен в мнението и заяви категорично, че на никоя партия не трябва да се позволява да блокира изборния процес.

Международният криминален съд обяви, че ще следи за прояви на насилие след вота.

Въпреки междуродните призиви за намаляване на напрежението, то ексалира все повече. Над 10 души са загинали в конфкликтите, последвали изборната кампания от 20-26 ноември. Последната проява на насилие беше в сряда вечерта, когато седем души бяха убити в близост до офис на Утара в град Абиджан.

Бившата френска колония, която е и най-големият износител на какао в света, получи независимост през 1960 година.