Обединените пенсионерски съюзи скочиха остро срещу изявлението на бившия премиер Бойко Борисов, че са изяли фискалния резерв и подготвят протест следващия четвъртък срещу "геноцидната политика на Бойко Борисов и Марин Райков".

„Ние осъждаме позицията на бившия премиер, че стопяването на резерва се дължи на увеличените при тройната коалиция пенсии, които били изплатени от ГЕРБ. Подобна позиция е не само невярна, но и крайно цинична. По логиката на Борисов българските пенсионери трябваше да останат на нивото на пенсиите от 2008 година, които бяха недостатъчни дори за физическото им оцеляване", пишат в своя декларация Обединените пенсионерски съюзи.

Според тях бившият премиер е длъжен да обясни къде се стопиха 5 милиарда лева от фискалния резерв при неговото управление и защо сега резервът е на критичното ниво от 3 милиарда лева, без никакъв ръст на БВП.

"Това означава, че държавата е пред фалит. И този фалит се дължи не на изплатените след 2009 г. пенсии, а на неразумно изхарчените от ГЕРБ 5 милиарда лева, присвоени от близки на Борисов олигархични кръгове", пишат още от съюза.

Пенсионерите осъждат и позицията на служебния премиер Марин Райков, който е отхвърлил искането за двумесечен мораториум върху сметките на пенсионерите за ток, парно и вода. Така, според тях, Райков доказа, че е продължител на тази нечовешка социална политика.

Изказването на Борисов беше определено от лидера на БСП Сергей Станишев като "едно от най-циничните на фона на много такива". Според Миглена Кунева изявлението е обидно и "няма оправдание за агресивността на един политик".