Левицата в България е в дълбока криза и тя не започна със създаването на АБВ.

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, който влезе в ролята на водещ на Националната конференция на партията, провеждаща се в НДК.

Като отговорна партия, въпреки „самовлюбеното отношение на някои, от АБВ са готови да подадат ръка и да създадат платформата за тези дискусии, които ще дадат възможност на българските граждани да имат алтернатива в ляво. АБВ ще сложи отново на дневен ред диалога в левицата. Имаме амбицията да създадем такъв диалог, който действително даде алтернатива на управлението - лява, социална", коментира Калфин.

Една от задачите на конференцията е да определи политическия характер и мотивация на действията, които АБВ ще предприеме оттук нататък.

"Днес трябва да върнем политическия диалог и в страната, и в левицата - и на национално равнище и на тази част от политическия спектър, на която принадлежим", каза още Ивайло Калфин. "На национално равнище АБВ носи отговорност, защото участва в управлението. Трябва да си дадем ясен отговор какви са мотивите и границите на това участие, за какво настояваме и без какво няма как да продължим подкрепата си за управлението", коментира той.

АБВ постигнала първата си победа - избирателите я изпратили в парламента. Ние сме една от парламентарните сили, от които зависи много, предупреди вицепремиерът, подчертавайки, че подкрепата на АБВ е знакова за всяко едно решение. Не става въпрос за събиране на бройки и гласове, а за даване на физиономия на решенията в парламента, уточни той.

ПГ се откроява от другите групи и АБВ не подвела избирателите си. "Ние трябва да постигнем добри резултати на местните избори", амбицира се Калфин.

Той изтъкна, че АБВ е взела трудно решението да влезе в коалиция, в правителство с политически сили, които по много въпроси имат различни от техните разбирания.

АБВ отбелязали, че трябват активни действия в области като здравеопазване, образование, така че да има бърз резултат. В повече от половината държави в Европа правителствата са съставени от партии опоненти, които обаче работят за общи цели. Решението да участват и да подкрепят правителството в АБВ са взели, тъй като са видели, че приоритетите им са включени.

Ако промените в управлението обаче не започнат в самото начало, след това нищо не се случва, според Калфин.

Изминалите 6 месеца от управлението са достатъчен период, за да направят оценка. Ако не се започнат промени в началото на един мандат, след това нищо не се случва, изтъкна още той. "Искаме промени и политики сега, така че българските граждани да ги усетят сега, а не след 4 години", категоричен бе социалният министър.

АБВ настоява да се изработи ясна инвестиционна програма в България. Вицпремирът Калфин изтъкна, че първите стъпки на правителството будят основания за тревоги - в областта на икономиката не се вижда ясна цел.

"В Европа има план „Юнкер", къде е нашият?", попита Калфин.

АБВ ще обсъди резолюция, в която се противопоставят на политиката в областта на енергетиката.

Ние не виждаме нито едно действие, което да бъде в тази посока, затова в резолюцията отново поставяме темата за ядрена енергетика", коментира той.

По отношение на стратегията за развитие на българското село, Калфин разясни, че и там се очаква от само себе си да се случат нещата.

Членството в ЕС и НАТО няма да ни решат проблемите, предупреди Калфин. По думите му АБВ е европейска партия, която държи на отговорностите си. В партията са силно обезпокоени, че няма национална позиция на нещата, които се случват.

"Препечатваме решения на ЕС, на НАТО, това не е собствена позиция и политика", каза още Ивайло Калфин.

АБВ ще има успех тогава, когато има отчетлива позиция, показва, че с участието си в политиката дава резултати за хората и доказва, че има национален интерес, достойнство, стана ясно от думите на вицепремиера.

В рамките на днешната конференция ще бъде гласувана и резолюция, която ще даде отговор на актуални въпроси за участие на АБВ в управлението.

Калфин отново заяви, че участието им в управлението не е лесно. Той се позова на опита в цяла Европа - правителствата са съставени от партии от различни политически семейства. "Затова ние участваме в правителството", отсече Калфин, допълвайки, че участието им е било предшествано от най-подробната политическа декларация на коалиционно правителство, правена до момента.