НАТО като военно-политическа организация се оказа в затруднено положение в ситуацията с Либия, като никой не иска да поеме отговорността за продължаването на военната операция.

Това заяви постоянният представител на Русия в Алианса Дмитрий Рогозин, предаде РИА Новости.

„НАТО като организация „буксува", което напълно съответства на прогнозата, която представителството на Русия в НАТО е давало и преди", коментира Рогозин.

По думите му  към момента „никой в Алианса не е готов да поеме отговорността за продължаването на операцията, още повече че всички разбират, че без наземна фаза свалянето на Кадафи от власт е практически невъзможно".

Само ударите по въздух срещу силите на либийския лидер „не решават този проблем, защото тези сили отдавна са в градовете и избягването на сериозни загуби сред гражданското население е практически невъзможно", отбеляза Рогозин.

Ситуацията е доста патова по отношение на НАТО, и това води до постоянен дебат, който не спира дотук, заяви Рогозин.

Припомняме, снощи френският президент Никола Саркози и американският президент Барак Обама постигнаха споразумение за командната функция на НАТО в Либия.

Двамата президенти са разговаряли по телефона и са постигнали съгласие за начина на прилагане на командната структура, като в президентското изявление не се съобщават повече подробности.

Франция предлага на партньорите си за Либия да се създаде структура за политическо ръководство на военните операциите на коалицията .

НАТО реши да предприеме операция по прилагане на оръжейното ембарго срещу Либия, това се посочва в изявление на генералния секретар на организацията Андерс Фог Расмусен.