Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев поръча на изпълнителния директор на „Газпром" Алексей Милер внимателно да следи ситуацията с доставките и транзита на руски газ за и през Украйна и при необходимост да взима оперативни решения, за да се пресичат всички опити за отклоняване и кражби от транзита.

Алексей Милер не изключва възможността да възникнат ситуации с отклоняване на суровина от транзитните тръби. Според Милер този риск съществува най-вече заради това, че Украйна не е складирала в нужния обем природен газ в своите хранилища.

„Ние знаем, че официалните цифри бяха 16.5 милиарда кубически метра. Това не е чак толкова много за протичането на една хладна зима", коментира Алексей Милер и допълва, че „ние, естествено сме заинтересувани Украйна да бъде надежден партньор. Цифрите задължават обаче да се замислим как ще се развиват събитията в бъдеще."

Алексей Милер съобщи още, че в края на декември месец Украйна е заплатила 1.65 милиарда долара по сметка за погасяване на стари задължения за природен газ в размер на 3.1 милиарда долара.

Условието за това беше постигнато в рамките на тристранните преговори между Украйна, ЕК и РФ.

Милер увери, че Украйна изпълнява и поетите задължения напълно и страната е внесла и предплата за доставката на природен газ за януари в размер на 150 милиона долара.

Днес стана ясно, че Украйна е увеличила вноса на природен газ от европейски страни през 2014-а с 59% в сравнение с 2013 г.