С класически концерт на български музикални творби и изложба на произведения на млади български художници беше отбелязан Денят на България в централната сграда Берлемон на Европейската комисия в Брюксел. Той се организира за шеста поредна година по инициатива на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева по случай Националния празник 3-ти март, съобщиха от представителството.

"Щастлива съм да мога да представя България пред толкова много гости от цяла Европа. Надявам се те опознаят красивото лице на страната ни и да я обикнат така, както я обичаме и ние," каза Георгиева по време на церемонията.

Музикалната програма на вечерта беше по творби от номинирания за "Грами" албум с класическа музика "Струнни пътеки" на българската композиторка Добринка Табакова. Контрабасистка Юлита Фъсева и нейните колеги от Кралската фламандска филхармония Димитри Местдаг и Хайме Блау Сантонха Еспинос очароваха публика с изпълненията си. Сред гостите на българския празник бяха министърът на образованието и науката на Република България проф. Тодор Танев, композиторката Табакова, която от години живее в Лондон, както и Симон Делобел, сътрудник в Художествен център Хюго Вутен.

На събитието присъстваха и младежи с български корен, които живеят на територията на Украйна, Молдова, Сърбия, Македония. Те са на посещение в Брюксел като награда за доброто си представяне в конкурс за есе, организиран от фондация "Българска памет".

Картини на млади български художници от галерията на Хюго Вутен, виден белгийски колекционер на произведения на изкуството и почетен консул на България в Белгия, са подредени в централно фоайе на Берлемон, в което се състоя българския празник. В изложбата „Настъпващото поколение" от 23 февруари до 13 март могат да се видят произведения на Нора Ампова, Иво Бистришки, Ирина Георгиева, Велислава Гечева, Калия Калъчева, Константин Костов и Ясен Згуровски.

Денят на България се отбелязва в Европейската комисия от 2010 г. по инициатива на Кристалина Георгиева на Националния празник 3 март. Той се стреми да покаже усмихнатото и динамично лице на България и да изтъкне приноса и постиженията на нейните граждани за изграждането на образа на съвременна Европа.

По-рано през деня служителите и гостите на Берлемон имаха възможност да опитат типични български гозби в стола на сградата. Специалитетите тази година включваха мешана скара, пиле Тракия, боб чорба, чушки бюрек, грис халва и цедено кисело мляко с мед и орехи. На излизане от стола най-любознателните получиха допълнителна информация за България на специалните информационни щандове. Любителите на българските традиции успяха да си закупят и мартенички, като средствата от продажбата им ще отидат за деца със специални нужди.