Еврокомисарят по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини отбеляза, че в България е постигнат напредък в борбата с престъпността.

Оценявам плана за действие на България от юни и от партньорската проверка виждам, че е постигнат напредък, отбеляза Фратини след срещата си с вътрешния министър Румен Петков в Столична дирекция на полицията.

Смятам, добави той, че българското правителството върви по правилния път.

Фратини съобщи още, че е бил запознат от министър Петков с последните резултати от борбата с престъпността, в това число четири нови постижения, които той посочи.

В края на миналата седмица е разкрита голяма престъпна група, изнасяла извън страната големи суми пари.
Фратини уточни, че сумата е била 16 милиона лева, които са били получени в резултат на престъпна дейност.
По оценка на еврокомисаря тази операция е пример за отлично взаимодействие между институциите.

Вторият нов случай е отпреди няколко дена, когато била разбита мрежа от фиктивни фирми, извършвали измами с ДДС, нанасящи щети върху държавния бюджет.

Третият случай, който Фратини посочи, е за противодействие на наркотиците - открити са били наркотици на стойност 2 млн. евро и са задържани лицата, които са се занимавали с търговия на наркотици.

Списъкът на Петков, предоставен на Фратини, е включвал и пресен случай на разбиване на престъпна групировка, занимаваща се с трафик на хора.

За тези операции Румен Петков обеща още днес да бъде предоставена подробна информация на медиите.

Еврокомисарят коментира, че според него сега е особено важно да продължат усилията на България и да се постигат конкретни резултати в противодействието на престъпността, корупцията и особено на дребната корупция, която влияе негативно на живота на хората.

Фратини каза, че е много впечатлен, след като разгледа залата за видеонаблюдение в Столична дирекция на полицията, където се излъчва картината от инсталираните в столицата камери.
По думите на вътрешния министър Петков, откакто са инсталирани камерите престъпността в центъра на София е намаляла 4 пъти.