Автобусните превозвачи заявиха, че до 31 май правителството трябва да ги компенсира за направените от тях намаления в цените на билетите за различни групи хора.

А именно за студенти, ученици военноинвалиди, служители на МВР и на Министерството на транспорта информационните технологии и съобщенията, ДАНС, прокуратура, ДАИ и др.

Около 61 лв. трябва да е цената на билета до морето при сегашните цени на горивата и използването на капацитета на всеки един автобус.

В момента тя е 25-30 лв. и поради това секторът не инвестира в нови машини, а само покрива разходите за гориво и администрация.

Първоначално протестите ще бъдат символични, като по-късно може да прераснат и в ефективни.

Това заяви председателят на Националното сдружение на автобусните превозвачи в България Георги Тричков.

По думите му за една година секторът заради, намаленото потребление, високите цени на петрола и други фактори, се е свил с повече от 1/3.

Средно един автобус е зает от 17 пътници по време на курса си.

Около 7 от тях ползват пълно или частично намаление за услугата, която получават.

Тричков се позова на европейските директиви, че Министерството на финансите е длъжно да компенсира всички превозвачи, които работят съгласно постановление на Министерски съвет 66 от 1991 г.

Вътрешно-общинските превози, по които превозвачите правят отстъпки на споменатите по-горе групи не са компенсирани от общините, стана ясно още.

Ивайло Константинов, член на НСАП, заяви, че предлага на МФ част от полученото от държавата ДДС от автобусните превозвачи, да им бъде върнато като компенсации.

Автобусните превозвачи се оплакаха, че в момента работят в условия на крайна неконкурентност с БДЖ, които предлагат услуги под себестойността им.

Невъзможността за достъп до европейски програми като Конкурентоспособност и др. бе  сред изтъкнатите проблеми сред превозвачите.

По данни за 2009 г. изминатото разстояние от автобусните превозвачи в България (без международните и специализираните превози) е 1.3 млрд. километра, които би трябвало да генерират оборот от 2 млрд. лв.

В НАП обаче са декларирани едва 900 млн. лв.

В тази връзка от сдружението призоваха, колегите им от сивия сектор да излезе на светло, защото така се губят годишно по 200-250 млн. лв. от невнесени данъци.