Парламентарната група на Патриотичен фронт внесе в деловодството на Народното събрание предложение за съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание.

Предложението е за Михаил Георгиев Кожарев.

Предложението на Парламентарната група на Патриотичен фронт е аргументирано с факта, че Михаил Кожарев е с утвърдена в професионалните среди квалификация, публична личност - бивш заместник на главния прокурор и настоящ член на Висшия съдебен съвет, избран от професионалната квота. Той е работил повече от 20 години като съдия, адвокат, прокурор, с голям практически опит в гражданското и административното право.

След като стана ясно, че ПФ смятат да издигнат своя кандидатура, тъй като предварително е имало договорка да бъде подкрепен кандидат на управляващото мнозинство.

Първоначално като предположение за кандидат дойде името на Екатерина Михайлова, бивш депутат на сините, но по-късно стана ясно, че тя е отказала, с аргумент, че няма да разчита на подкрепата и на ГЕРБ.

Реформаторският блок няма да излъчи своя кандидатура.

БСП също няма да издига кандидатура, заради малкия шанс той да бъде подкрепен в пленарната зала. Все още не е ясно дали ДСП ще направят своя номинация, макар да се спрягаше името на преподавателя по конституционно право Георги Близнашки.

Припомняме, вчера президентът Росен Плевнелиев обяви двете си номинации, а до този момент от парламентарната квота официално единствено ГЕРБ са издигнали кандидат - бившият омбудсман Константин Пенчев.

Днес изтича срокът за номиниране на кандидати за конституционни съдии.