Тематична проверка на Инспектората на Върховна касационна прокуратура (ВКП), направена в следствения отдел на Софийска градска прокуратура е засякла слабости при случайния принцип на разпределение на делата.

Не е имало ефективен контрол върху служителите, които трябвало да работят с програмата за случаен принцип на разпределение на делата, заяви по време на брифинг зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

Проверяваният период е от 1 януари 2009 до 7 март 2013 година. Обхванати са 1241 досъдебни производства, като разбивката по години е 193 - 2009 година; 269 - 2010 година; 268 - 2011 година; 430 - 2012 година, 81 - 2013 година.

При проверката са допуснати съществени нарушения на принципа на случайния подбор, подчерта Сарафов и добави, че са установени драстични разминавания между разпечатаните протоколите от системата и електронния им вид.
От прокуратурата поясниха, че на хартиените носители има изтривана или добавяна информация.

Екипът е извършил задълбочена проверка на начина на разпределение на всички дела в посочения период.
Емил Владимиров показа нагледно как работи самата система за случайно разпределение, като обърна особено внимание на бутона „Отказ от направения избор". Той изрично обясни, че тази опция се използва по разпореждане на административния ръководител. Програмата изисква и да се изпишат разумни причини за това искане.

Част от мотивите за отказ обаче будят известно недоумение сред проверяващите прокурори. Става дума за безумни причини като: това е тя; пак грешка; ооо; ффф; не съм го блокирала; грешно избран; също; отново; отпуск може би'; е, хайде да не е веднага пак; хайде да е само едно; е нееееееееееееееееееееееее; охххххххххххххх; това са поръчки; отново е другата и други.

В редките случаи, когато има разумни откази, те са написани без знанието на административния ръководител. Основание за това заключение дава времето, изминало от избора на даден следовател и отказа - това е ставало само за секунди, т.е. време, което е крайно недостатъчно изборът да се докладва на административния ръководител, той да откаже и изборът да бъде повторен.

Има засечени нарушения и при преразпределяне на делата, като там също има интересни мотиви: щяла била да е отпуска; трябва да е друго дело; много в един ден; много наведнъж за чнг.

Нарушения има и при натовареността на следователите. Владимиров уточни, че на всички следователи би трябвало да е 100%. Има обаче игра с процентите - на едни следователи се вдига натовареността преди разпределение на дадено дело и след като то отиде при определен следовател, отново се намалява натовареността му. По този начин се блокира възможността им да участват в разпределението.

Градският прокурор Николай Кокинов подчерта, че са допуснати глупаво мотивирани решения, смехотворни и лишени от всякаква логика.
Той обеща дисциплинарни производства за всички служители, които а работили с този софтуер. Към момента няма данни административният ръководител да е злоупотребявал със системата.
Основно с нея е работила Росица Найденова, която е системен администратор. В много редки случаи тя е замествана от друг администратор.
Найденова вече е дала обяснения, като изтъкнала, че този начин на работа го била обсъдила с колеги от други следствени служби, които работят по същата система.

Освен това Найденова обяснила, че „от нея се искало резултат, без да има значение как ще бъде постигнат."
Тези нейни думи от прокуратурата намират за крайно неадекватни.