БиТиВи и Тв7 спряха сигнала на програмите си към Булсатком.
Причината, както обясняват от БиТиВи, е огромните задължения, неплащани с месеци от Булсатком.

Снощи пък, обяви bTV, Булсатком на два пъти са наложили „безпрецедентна цензура над bTV като замрази сигнала точно по време на новинарските емисии на телевизията, за да не разберат абонатите реалните причини, които принудиха bTV Media Group да свали каналите си от мрежата на Булсатком".

Подобна арогантна цензура на новините, коментират от телевизията, връща всички ни във времена, които смятаме, че са зад гърба ни и е абсурдно да се случва във времена, в които информацията стига до вас по многобройни канали, независещи от благоволението на един или няколко души, които наричат себе си биснесмени.

От телевизията декларират, че Булсатком са в непрекъснато нарушение на договора си и в просрочие на задълженията си към bTV.

Те обвиняват Булсатком още, че са некоректни и дискриминационни, като с цел да не плащат за съдържание, декларират занижен брой абонати и постепенно превръщат локалното производство на български канали и програми невъзможно.

Политиката на доставчика и условията за разпространение пък пречели на bTV да развива съдържанието си и да създава по-голям брой и по-мащабни български телевизионни продукти. В същото време, отбелязват от телевизията, Булсатком инвестира в друг български канал (Тв +, б.р.) многократно по-висока цена, но не предлага равностойни условия за каналите на bTV.

 

От Булсатком отрекоха да дължат пари, съобщат от "Стандарт". Те обясниха, че не приемат предложената от bTV Media Group нова цена, която е 3 пъти по-висока от досегашната. Това би довело до поскъпване на абонамента за клиентите.

"Освен това, предложената от bTV Media Group оферта е със срок на валидност до 14.01.2013 г., което ни дава възможност да продължим преговорите до достигане на споразумение в рамките на посочения период", обясниха от сателитния доставчик. И допълниха: "Булсатком АД няма просрочване на дължимите суми, съгласно уточнените срокове в договора, подписан между двете страни и спирането на сигнала от страна на bTV Media Group би било нарушение на действащия към момента договор. Освен това, броят на абонатите са само основа за провеждане на преговори, а не основание за прекратяване на договор".