Унгария може да блокира достъпа на Хърватия до Шенген, ако се провали в защитата на външните граници на ЕС. Това предупреди високопоставен съветник на унгарския премиер Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

„Ако Хърватия вдигне ръце и каже, че не иска да защитава границите, то Унгария може само да обяви, че страната не е готова да се присъедини към Шенген, когато бъде решено", подчерта Антал Роган, ръководител на политическия кабинет на премиера Виктор Орбан.

„Условие за влизане в Шенгенската зона е страната да се ангажира с опазване външните граници на ЕС", поясни Роган.

Хърватия „лъже" Унгария и ЕС като твърди, че е имало споразумение за изпращане на почти 1000 бежанци до унгарската граница миналата нощ, заяви по-късно външният министър на унгарската държава Петер Сиярто.

Той обвини Хърватия в „нарушаване на унгарския суверенитет", тъй като мигрантите са били изпратени без да бъдат регистрирани и без да бъде уведомена Будапеща и са били придружени от хърватски полицаи.

Вместо честно да разреши въпроса с имигрантите, Хърватия ги изпрати направо в Унгария. За каква европейска солидарност говорим, попита той.

Ние ще защитим ЕС, границите на Шенгенската зона и ще защитим Унгария според европейските правила, закани се Сиярто.

Унгария ще ускори изграждането на ограда по хърватската граница, „където е необходимо", поясни министърът.

Унгарският премиер Виктор Орбан каза по време на откриване на туристически център в планински курорт, че действията на Будапеща са част от борбата за защита на нацията.

Трябва да защитим страната. Не мисля, че можем да направим някакъв компромис. Въпреки опасността и кризата ние не можем да игнорираме нашите усилия за изграждане на нормален живот. Това, което се случва тук е важна част от изграждането на нацията. Откакто ние искаме да защитаваме нашия начин на живот, ние също искаме да изградим нормален живот, каза той.

Унгария мобилизира резервисти, Хърватия продължава да пренасочва бежанци
Още...

През последните дни двете страни взаимно си отправиха нападки заради проблема с прииждащите хиляди бежанци към границите на двете държави.

По-рано днес Хърватия обяви, че е „принудила" Унгария да приеме хиляди имигранти и ще продължи да изпраща към северната си съседка.

Над 20 хиляди мигранти, повечето сирийски бежанци, нахлуха в Хърватия, след като Унгария блокира във вторник тяхното придвижване към развитите страни от Европейския съюз.

Повечето са нахлули в Хърватия през Сърбия, пристигайки в източния град Товарник, който се намира на 1 километър във вътрешността на Хърватия. Все още има около 2 500 души в града, след като миналата нощ 1000 бяха откарани към Унгария.

Премиерът на Хърватия Зоран Миланович уточни, че няма споразумение с Унгария за прием на бежанци по границата с Хърватия, но въпреки това Загреб ще продължи да изпраща. „Хърватия няма да се превърне в център за бежанци в Европа", изтъкна той пред журналисти в североизточния град Бели Манастир, откъдето много автобуси и влакове се насочват към Унгария.

Бежанците в Одрин искат да ги пуснат към Гърция
Още...

Вчера Хърватия обяви, че не може да се справи с потока от имигранти и се закани да ги изпраща към Словения и Унгария. Повечето от мигрантите искат да достигнат до Германия и Швеция.

По-рано стана ясно, че Унгария е завършила изграждането на 41-километрова ограда по границата с Хърватия в опит да спре наплива от мигранти.

Будапеща информира, че повече от 8 хиляди души са навлезли в страната от Хърватия с автобуси и влакове в петък. В събота се очакват още. Най-малко 20 автобуса от унгарската страна на границата са се наредили до село Беременд.

Унгария съобщи, че ще изпрати протестна нота на Хърватия заради изпращането на „хиляди нерегистрирани имигранти", което е в нарушение на европейските закони.

Будапеща отговори гневно на коментара на хърватския премиер, че ще продължат да принуждават имигрантите да се насочват към унгарската граница.

Хърватия предаде не само Унгария, но и ЕС, тя се отказа от всички правни анагжименти, които е поела, каза говорител на унгарското правителство.

В същото време над 1 200 мигранти са навлезли в Словения от Хърватия. Премиерът на Словения Миро Церар каза, че ще обсъди със съседните държави възможността за създаване на „коридор" през страната, ако потокът от мигранти се увеличи.

Полицията на Словения потвърди, че повече от 1 500 мигранти са влезли в страната, а 600 чакат на границата с Хърватия да влязат. Една трета от тях са от Сирия, а друга една трета са от Афганистан, има също от Ирак, добавиха от полицията.

Австрийската полиция пък съобщи, че 6 700 души са пристигнали от полунощ, след като Унгария започна да ескортира мигранти до границата. Говорител на полицията уточни, че около 4 200 са прекосили граничен пункт до южния град Грац, а другите са преминали през пункт до Виена.

Преди няколко дни Виена наложи граничен контрол.

В сряда лидерите на Европейския съюз ще проведат извънредна среща във връзка с влошаващата се бежанска ситуация. Акцент на срещата ще бъде как държавите да се договорят за разпределението на 120 хиляди бежанци в ЕС.