Манолова ще свали партийната дреха, но ще остане критична. Това обеща тя в парламентарните кулоари, минути след като бе избрана за поста омбудсман на Република България.

Основната ми идея за промяна на институцията е омбудсманът да отиде при хората, да пресреща проблемите на място, а не да чака да бъде сезиран и гражданите да тропат на неговата врата, амбициозна е в целите си социалистката. Тя призна, че си дава сметка колко трудно ще е това и заяви, че я чака тежка битка за правата на гражданите, за ощетените, унизените, на онези, на които високомерната администрация е хлопнала вратата.

Веднага след като Манолова бе определена за новия омбудсман срещу нея се надигна силна съпротива. Още...

Приоритет за червената депутатка ще бъдат социално изключените - деца в риск, хора с увреждания, онези с нужда от защитника на гражданите. Една от първите й срещи от позицията на бъдещ омбудсман ще е с досегашния заемащ поста Константин Пенчев, за да има приемственост.

Мандатът на Пенчев изтича на 20 октомври и това е срокът на Манолова да напусне БСП и парламента и да влезе в новата си обществена роля.

Социалното страдание на българите днес е крещящо, хората имат нужда от институция, която да ги подкрепя, смята Манолова. Според нея работата й занапред ще е по-ефективна от партийна роля. Ако искам да съм полезна, трябва да го правя извън партийната дреха, в ролята на институция, аргументира се тя за мотива, който я е накарал да приеме номинацията за омбудсман. Няма незаменими, други ще заемат мястото ми на активен парламентарен говорител, спокойна е тя за парламентарното бъдеще на БСП.

За представителката на столетницата всяко добро и умно управление има нужда от критичен омбудсман, който да поставя на място администрацията и да защитава гражданите. Ще работя с правителството, с парламентарното мнозинството, за да бъда ефективна защитата. Ще бъде критична, но в интерес на гражданите, обеща Манолова.