Последно: Отхвърля се версията за умишлен палеж в общежитието в бургаския жилищен комплекс "Зорница".

Това обяви комисар Калин Вучков - заместник директор на Национална служба "Пожарна безопасност и защита на населението", цитиран от БТА.

Очаква се до няколко дни разследването да установи точната причина за възникналия пожар.

Спасителят от Бургас, който тази нощ е обгазен при пожара в блок № 44 - комплекс "Зорница", се чувства добре и е изписан.
Данчо Терзиев от спасителния отряд на министерството на държавната политика при бедствия в Бургас е между първите спасители, проникнали в засегнатия от пожара осми етаж на сградата, каза директорът на областната дирекция "Гражданска защита" Йордан Лозев.

Спасителите са извеждали хора и са участвали в потушаването на огъня, съобщиха от министерството на държавната политика при бедствията и авариите. От горящата сграда спасителите са извели 16 човека, сред които майка с двегодишно дете.

Обгазените веднага са настанени в МБАЛ - Бургас и към обяд повечето от пострадалите са изписани. Останалите за наблюдение около 5-6 човека са без опасност за живота.

Данчо Терзиев е изпратен в Спешния медицински център в 4.00 часа сутринта и останал там около час.

Междувременно стана ясно, че останалите без жилище след пожара ще нощуват спортната зала „Изгрев", която се намира в близост до място на инцидента.

Още в първите часове след инцидента там са настанени 6 души и според заместник-кмета на Бургас Атанас Бошев до неделя те ще получават храна. На пострадалите ще бъде осигурена и помощ от психолог.

При пожара тази нощ без жилище остааха две семейства, които ще получат парична помощ от социалното министерство.

В резултата на пожара необитаеми са 7-ми и 8-ми етаж на жилищния блок.

Припомняме, двама души загинаха тази нощ при пожар в жилищния блок №44 в квартал "Зорница" в Бургас.

Повечето от обитателите на блока успели да излязат от сградата, но едно семейство останало блокирано в апартамента си.

Сигналът за огъня е подаден в полицията в 02.03 часа, информираха от пресцентъра на МВР. Към мястото на инцидента се отправят три противопожарни автомобила, към които по-късно се присъединяват сили от "ЛУКОЙЛ" и "Летищен комплекс"-Бургас.

Въпреки предупрежденията на пожарникарите да не отварят вратата на апартамента, те отворили и мъжът загинал в пламъците, а съпругата му (61 г.), изпаднала в паника, скочила от прозореца на седмия етаж и починала.
Според информация на БТА имената на жертвите са Стоян и Яна.

Предполага се, че огънят е пламнал от неизгасен фас, хвърлен върху купчина боклуци на асансьорната площадка на 7 етаж.

Служители на реда са извели хората от сградата. По информация на МВР над 200 души са спасени.

Пострадалите са откарани в многопрофилната болница за лечение в града, като 19 от тях са приети в шокова зала, уточняват от Националния медицински координационен център.
Сред настанените в болницата са три деца на 17, 12 и на 2 години, като няма опасност за живота им. Още петима души ще останат за наблюдение в здравното заведение през днешния ден.
Пострадали са и трима от спасителите -
служител на "Гражданска защита", полицай и пожарникар.

Блокът е общежитие, в което са живеели както ученици, така и неучащи.

На мястото на инцидента е пристигнал и зам-директорът на НСПБЗН комисар Калин Вучков, експерти, които ще се включат в разследването на причините за инцидента.

На мястото ще бъде извършен втори оглед.