Русия ще разширява мрежата си от тръбопроводи във всички направления, за да намали зависимостта си от държавите, през които транзитира петрол и газ за Стария континент, обеща в Сочи пред госта си германския канцлер Ангела Меркел руският президент Владимир Путин.

Той даде да се разбере, че Москва ще ускори изграждането на мрежата, включително и тръбопровода по дъното на Балтийско море.

Путин заяви и намеренията на властите да "ускорят полагането на тръбопровода към Тихия океан, което ще помогне за насочването на енергоносители направо към потребителите".

"Настоявахме по-твърдо за това Русия да бъде по-надежден партньор в дългосрочен план," каза съветникът на Меркел по въпросите на Г-8 Бернд Пфафенбах. "Отговорни сме за това като председател на ЕС в момента".

Меркел и Путин обсъдиха още подновяването на мирния процес в Близкия изток и ситуацията в Косово.

Руският президент предупреди, че решението за бъдещия статут на Косово не трябва да бъде наложен от външни сили и трябва да бъде одобрен и от Белград и от Прищина.

Анализатори очакваха от срещата Ангела Меркел да окаже натиск върху руския президент Владимир Путин за гаранции от страна на Москва за енергийните доставки за ЕС, отбелязва „Дойче веле".

Днешната среща, която ще се проведе в черноморския курорт Сочи идва след последния конфликт между Русия и Беларус, свързан с доставките на петрол, който доведе до прекъсване на енергийните доставки за Европа и отново навреди на репутацията на Русия като надежден партньор. Срещата има още по-голямо значение поради факта, че Германия в момента е председател на ЕС и Г-8.