Законодателната комисия във френския сенат отхвърли проектозакона, инкриминиращ непризнаването на арменския геноцид, съобщават френски медии.

Според мнозинството в нея законът е в противоречие на конституцията на Франция.  Членовете на комисията са на мнение, че с приемането му се накърняват основни права и свободи като свободата на изразяване и мнение, свободата на проучвания и други.

Въпреки мнението на комисията е почти сигурно, че спорният текст ще бъде ратифициран в понеделник от Сената, отбелязва АФП.

Припомняме, след приемането на законопроекта Турция предприе редица мерки, с който демонстрира повече от ясно несъгласието си.

След като изтегли своя посланик от Париж, турската страна обяви, че анулира всички предвидени политически и икономически срещи с Франция, включително и съвместни военни проекти и общи учения. Впоследствие стана ясно, че Турция ще върне посланика си в Париж в опит да убеди френските власти да не приемат окончателно спорния законопроект.

В законопроекта е записано, че лица, които отказват да признаят арменския геноцид, ще бъдат наказвани с една година лишаване от свобода и глоба до 45 000 евро.