Часове пред началото на митинга на БСП-ДПС на Орлов мост тече трескава подготовка.

На няколко десетки метри от Орлов мост, нагоре по Цариградско шосе, от страната на парка, са разположени видео стени. Огромна трибуна е изградена до езерото Ариана, а телевизии вече са почнали подготовка на екипите.

Площад „Княз Александър Батенберг" и улиците около него са затворени за паркиране, тъй като се изчиства пространството само за автобуси с митингуващи.

Ситуацията около парламента е спокойна. Десетина полицаи са разположени по протежение на металната ограда пред парламента.

Междувременно на Централна гара - София пристигнаха двата извънредни влака от Варна и Бургас със симпатизанти на властта, които ще се включат в митинга в подкрепа на правителството.

По данни на железниците с тях са пътували около 1000 души, съобщи БНР.

Извънреден влак с членове и симпатизанти на ДПС потегли малко след 3 часа тази сутрин от Бургас за София. В композицията с 14 вагона от жп гара - Бургас се качиха около 60 души, предимно млади хора. За тях пътуването беше безплатно. Влаковата композиция е от вчера на жп гара - Бургас.

Общинският председател на ДПС в града Шерафет Мехмед и партийният функционер Селим Иса заявиха, че те сами са организирали отиването и връщането и всеки ще си го плати, но на пътуващите ще бъде осигурена вода и храна.

Около 200 души от БСП с автобуси и лични автомобили също ще се включат в митинга.

От БДЖ потвърдиха информацията за двата допълнителни влака. Директорът на маркетинга в "Пътнически превози" Христо Иванов подчерта, че това са много добри приходи за компанията.

Наети са допълнителни влакове за протестите и в София, и в Пловдив, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов пред Дарик радио.

Той уточни, че не се предвиждат извънредни мерки за контрол дали са лицензирани многобройните автобуси, които днес ще пътуват към двата града.

В същото време от ГЕРБ опровергаха информацията на Папазов, че ГЕРБ е наемал влакове за митинга в Пловдив. От партията са категорични, че не отговаря на истината.


Очакваме министър Папазов да опровергае сам себе си в официално съобщение, в каквото оповести невярна информация. Членовете и симпатизантите, които ще присъстват на митинга в Пловдив се придвижват организирано само с автобуси, микробуси и леки автомобили, отбелязаха от ГЕРБ.

Тази сутрин и десетки жители на Благоевград се отправиха на протестните митинги в подкрепа на ГЕРБ и БСП.

По БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че днешният ден е изпитание за полицията и града. Фандъкова каза, че поне като кмет не си спомня подобна ситуация. Тя предупреди, че няма да бъде възможно нормалното преминаване през центъра на града след 11 ч.

300 дупничани се включат в днешния митинг на ГЕРБ в Пловдив, съобщи секретарят на общинската организация Крум Милев, цитиран от Радио Благоевград.

За пътуването са осигурени 5 автобуса. Привържениците на ГЕРБ от Сапарева баня ще пътуват с 2 микробуса. Цялото ръководство на община Дупница ще вземе участие в протеста. След него кметът Методи Чимев ще участва в среща на кметовете, издигнати от ГЕРБ, организирана от Бойко Борисов.

Социалистите от Дупница също заминават за протестния митинг в столицата. Подкрепящите правителството отпътуваха 10ч. от централата на БСП.

В 12.00 часа на площад „Централен" се очаква да пристигнат активисти на ГЕРБ от София, Стара Загора, Русе, Шумен, Разград, Добрич, Велико Търново, Сливен и цялата Пловдивска област.

Представителите на районната администрация вече са на площада, който се пълни с хора за протеста на ГЕРБ, съобщава БГНЕС.

Според директора на областна полиция Тодор Градинаров очакват се 250 автобуса, които ще бъдат паркирани на булевард "Цар Борис ІІІ Освободител".

След митинга се очаква Бойко Борисов да се срещне с кметовете на ГЕРБ в семейния хотел на пловдивския градоначалник Иван Тотев, съобщава dariknews.bg.

Припомняме, политическите централи на най-големите партии - БСП и ГЕРБ, организират днес протести съответно в София и в Пловдив в подкрепа и против кабинета. Освен това следобед ще се проведе вечното футболно дерби ЦСКА-Левски (София), което още повече може да нажежи обстановката.

Градът под тепетата е знаков за политическата история на ГЕРБ. Близо 30 000 привърженици на политическа партия ГЕРБ се очаква да се съберат на Централния площад в Пловдив в събота в 12 ч на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Те пристигат под тепетата от цялата страна с автобуси, които ще бъдат чакани на входовете на града от активисти на партията.

Ще бъдат с пилотни коли, които ще ги водят и придружават до места за паркиране на бул. "Цар Борис Трети Обединител", бул. "Шести септември" и на свободната територия до кръстовището на Сточна гара. В Пловдив се очаква да пристигнат между 300 и 400 автобуса с активисти на ГЕРБ.

БСП са категорични, че протестът им е не само на БСП, а на всички които подкрепят правителството, включително и ДПС. От ГЕРБ пък получили благодарност от полицаи, че организират проявата в Пловдив, за да няма напрежение заради футболното дерби между Левски и ЦСКА по същото време в София.

Депутатът от БСП Антон Кутев не се ангажира с броя на автобусите, които ще пристигнат в събота в София, но посочи, че социалистите очакват около 50 000 души. „Когато насрочвахме митинга, не знаехме, че и ГЕРБ имат. Очевидно мислим еднакво в двете централи кога трябва да се случи. Аз лично не исках да съвпадат, но организацията вече беше задействана", коментира пред бТВ Кутев.

Митингът на БСП ще започне в 11 ч на Орлов мост. До 12,30 ч от специална платформа на камион пред множеството ще говорят лидерът на БСП Сергей Станишев, на ДПС Лютви Местан, премиерът Пламен Орешарски и двама студенти. Вчера зам.-шефката на парламента Мая Манолова (БСП) обясни, че на събитието ще е без патерицата, която  се наложи да ползва последните дни заради мускулна травма. 10 екрана по бул."Цариградско шосе" до алея "Яворов" ще излъчват видео от сцената.

Междувременно именно заради предстоящия митинг на БСП от Столична община информираха, че ще има промяна в движението в столицата. Агитките на ЦСКА и "Левски" се обединиха в мнението си за митинга на Орлов мост в събота и призоваха феновете си да не се поддават на провокации.

От 10:30 до 12:30 ч. на 16 ноември се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите на Спешна помощ, по бул. "Цариградско шосе" между пл."Орлов мост" до бул. "Пейо Яворов"; по бул. "Цар Освободител" между пл."Орлов мост" и бул. "Васил Левски". Движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиев" ще се преустановява единствено по преценка и разпореждане на СДВР.

От 12:30 часа до приключването на мероприятието се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между ул. "Г.С.Раковски" и бул. "Княз Александър Дондуков".

От 7:00 до 14:00 ч. се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите, превозващи участниците в проявата на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски", на пл. "Княз Александър І", на двете локални платна на бул. "Македония" между пл. "Македония и пл. "Руски паметник".

На пл. "Николай Гяуров" ще бъдат разположени 20 броя химически тоалетни в крайната дясна лента на пътното платно по посока на движението на бул. "Цариградско шосе".

До приключване на митинг-шествието се променят маршрутите на обществения транспорт - на тролейбусни линии № 1, 2, 4, 5, 8 и 11, и на автобусните линии със следните номера - № 9, 72, 75, 76, 84, 94, 204, 213, 280, 306, и 604.