Общинските съветници от ГЕРБ в Кърджали ще сезират прокуратурата заради установените нередности при доставките на храни в детските градини в града. Това съобщават от партията.

Припомняме, в началото на февруари временна комисия на Общински съвет-Кърджали, с участието на съветници от всички политически сили, констатира, че детските заведения в града се зареждат с продукти на нереално високи цени и с влошено качество, което крие опасности за здравето на децата.

При инспекциите е констатирано, че в детските заведения се доставяли изгнили плодове и сирене с растителни мазнини. Останалите продукти категорично не отговаряли на изискванията за първо и екстра качество, сочат резултатите от проверката на комисията. Данните са категорични - децата са ощетени и от към качество, и от към разнообразие на предлаганата храна.

Именно заради това общинските съветници от ГЕРБ настояват за проверка от независим орган. Целта е да се установи допуснати ли са злоупотреби от страна на фирмата-снабдител. Общинарите искат да разберат защо община Кърджали като възложител, въпреки хроничния недостиг на средства в хазната, е допуснала в детските градини да се доставят продукти на цени, двойно по-високи от тези в магазинната мрежа, като олио за 3,60 лв., кашкавал за 16,60 лв., пилешко месо за 7,40 лв., кисело мляко 2 % процента за 1,05 лв. и т.н. и защо не е упражнила необходимия контрол.

Общинският съветник Гроздан Колев коментира, че фактите в доклада на комисията за смущаващи и говорят за неправомерно разходване на публични средства.

Общинските съветници от ГЕРБ намират за притеснителен и факта, че от администрацията на кмета Хасан Азис са извършили паралелна проверка само по документи, която не е установила нередности.

От нея ставало ясно, че фирмата-доставчик „Пълдин мел" е единствената, допусната до участие в тръжната процедура. Освен това в подписания с нея договор нямало праг на цените, което й позволява да спекулира с тях. Общинарите от ГЕРБ настояват правоприлагащите институции да кажат на какво се дължат разминаванията в резултатите от двете проверки и каква е истината.