Браншът на рециклиращата индустрия реагира изключително остро на днешното провалено заседание на парламентарната Комисията по околна среда и водите.

Тя трябваше да разгледат промените в Закона за управление на отпадъците, според които за срок от 1 година се отлага забраната граждани да предават металните си отпадъци безвъзмездно, и то само на общински площадки.

Иначе този закон влиза в сила на 13 юли - неделя и въвежда безкасово плащане за сделки с метални отпадъци и физическите лица се задължават да предават безвъзмездно такива отпадъци с битов характер и то само на общински площадки.

След като депутатите от ГЕРБ в комисията гласуваха „въздържал се", заседанието се провали и промените в закона не бяха гледани.

От БСК разпространиха изявление на рециклиращия бранш, според което влизането в сила на приетата през м. юли 2012 г. разпоредба за безвъзмездно предаване на метални отпадъци от гражданите само на общински площадки ще доведе до:

  • тотален колапс за сектора, тъй като индустриалният скрап в страната е на изчезване;
  • намаление с 50% на отпадъка, който се доставя до важни за икономиката ни предприятия, в т.ч. „Стомана Индъстри" - гр. Перник, „Аурубис" - Пирдоп, „София мед" и др.;
  • бурно развитие на сивия сектор, защото площадките за скрап ще започнат да работят нелегално;
  • съкращаване на минимум 10 000 служители от предприятия, обработващи метален скрап;
  • 600 000 души, които си изкарват прехраната чрез събиране на скрап, ще останат без доходи;
  • масови фалити на фирми;
  • загуба на инвестиции за над 2 милиарда евро,
  • намалени приходи в държавния бюджет;
  • стартиране на наказателни процедури срещу България и налагане на санкции от милиони евро от страна на ЕС, поради нарушаване на изискванията по Рамковата директива за отпадъците, за въвеждане на ефективно разделно събиране на металните отпадъци.

Парадоксалното е, че в България все още не съществуват общински площадки за безвъзмездно предаване на метални отпадъци, което означава, че от понеделник гражданите няма да има къде да предават металните си отпадъци.

Организациите, заставащи зад настоящата декларация, настояват категорично за незабавно свикване на парламентарната Комисия по околната среда и водите и ускорено разглеждане на внесения законопроект.

В противен случай те обещават предприемане на ефективни протестни действия както преди разпускане на 42-то Народно събрание, така и в хода на предстоящата предизборна кампания.